Uitvinder van www krijgt eredoctoraat

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten een eredoctoraat te verlenen aan Sir Timothy Berners-Lee. Hij zal dit eredoctoraat in ontvangst nemen op 20 oktober 2009, de 129e Dies Natalis van de VU. Het eredoctoraat wordt hem toegekend voor zijn essentiële bijdrage aan de ontwikkeling, introductie en groei van het World Wide Web dat diepgaande invloed heeft op het sociale, economische, culturele en publieke leven.

De VU spreekt met het eredoctoraat ook haar waardering uit voor de persoonlijke inzet van Berners-Lee voor de universele toegankelijkheid voor iedereen tot dit wereldwijde informatienetwerk. Berners-Lee ontvangt het eredoctoraat op voorstel van de faculteit der Exacte Wetenschappen.

In maart 1989 kwam Timothy Berners-Lee (1955) met een radicaal voorstel: een architectuur voor een hypertext systeem dat op het Internet gebouwd zou worden. Gebruikers op verschillende locaties konden documenten op het internet plaatsen en verbindingen aanbrengen tussen deze documenten, zonder dat er enige centrale administratie van zowel de documenten als de links was: het World Wide Web. Berners-Lee overwon veel tegenstand voor zijn idee met zijn enthousiasme en motivatie. De grote omslag vond plaats in 1990 toen de eerste web-browser werd ingevoerd. In 1995 waren er al 16 miljoen gebruikers van het WWW, eind 2008 1,6 miljard.

Berners-Lee was visionair en blijft ook nu nadenken over vernieuwingen rond het WWW. Zo lanceerde hij het idee van het semantisch web waarbij computers de data van het web beter ‘begrijpen’ en daardoor beter kunnen verwerken. De VU is een belangrijke partner bij de realisatie van het semantisch web en prijst de maatschappelijke betrokkenheid van Berners-Lee om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk mensen toegang tot het WWW hebben. Zo leidt Berners-Lee meerdere organisaties die ervoor zorgen dat het World Wide Web voor iedereen beschikbaar is: het World Wide Web Consortium, het Web Science Research Initiative en de World Wide Web Foundation.

De Faculteit der Exacte Wetenschappen speelt een leidinggevende rol in onderzoek op het gebied van web en internet en werkt veel samen met Timothy Berners-Lee. Zijn erepromotor is dan ook Guus Schreiber, hoogleraar Intelligente Informatiesystemen.

20 oktober zal ’s ochtends een symposium plaatsvinden in het kader van het eredoctoraat van Berners-Lee. Daar komt onder meer het nieuwe initiatief Web 4 Social Development aan de orde. De pers wordt van harte uitgenodigd bij het symposium aanwezig te zijn.

22-07-2009
Samenleving
https://www.vu.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies