Congres over het gezin

Van 10 tot en met 12 Augustus wordt het World Congress of Families in Amsterdam gehouden met als hoofdthema ‘Gezin: Meer dan de som der delen’.

De verantwoordelijke commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de volgende organisaties: Woord en Daad, Prisma, Vereniging Groot Gezin, Netwerk Landelijke Ouder-Organisaties, Gezin en Opvoeding, European Large Family Confederation en de Stichting Chris.

Hoofdthema voor het congres is “Gezin: Meer dan de som der delen’. Drie deelthema’s zullen bepalend zijn voor de invulling van het congres.

Het eerste deelthema is: ‘Moderne gezinnen, traditionele waarden’. Door middel van dit thema willen we aandacht besteden aan de toenemende eisen van de moderne samenleving voor wat betreft arbeidsparticipatie en daartegenover de wens van veel ouders om in vrijheid te kiezen voor de opvoeding van hun kinderen.

Het tweede deelthema gaat om de vraag wat we kunnen leren van Derde Wereld landen als het aankomt op het gezin. Tegelijkertijd is de vraag hoe wij hen van advies kunnen dienen, nu ook gezinnen in Derde Wereld landen steeds meer onder druk komen te staan door verstedelijking, arbeidsmigratie en globalisering.

Het derde thema zal zich richten op de toekomst van het gezin. Welke uitdagingen en ontwikkelingen staat het gezin te wachten en hoe kunnen we daarmee omgaan.

Aangezien wij een boodschap hebben voor alle Nederlanders streven we ernaar zowel protestantse, katholieke als seculiere sprekers aan bod te laten komen. Centraal staat de boodschap dat het gezin de de fundamentale groepseenheid van de samenleving is.  Op het congres zal niet alleen over gezinnen zullen praten, maar ook met gezinnen. We streven ernaar zoveel mogelijk gezinnen te betrekken bij het congres. Dat betekent dat er vertaling wordt aangeboden naar het Nederlands, dat er een fonds is voor gezinnen die de entree niet kunnen betalen, dat we een kinderprogramma aanbieden en dat de thema’s van het congres relevant zijn voor de betrokken gezinnen.

Het World Congress of Families is een wereldwijde coalitie die opkomt voor de positie van het gezin, in een tijd waarin gezinnen steeds minder gewaardeerd worden en het gezinsleven steeds meer uitgehold wordt. Het initiatief tot het World Congress of Families ligt bij dr. Alan Carlson van het Howard Center for Family, Religion and Society (VS). Uitgangspunt van het World Congress of Families is artikel zestien, lid drie van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: ‘Het gezin is de natuurlijke en fundamentele groepseenheid van de maatschappij en heeft recht op bescherming door de maatschappij en de Staat’.

Sinds 1997 is het World Congress of Families vier maal bijeengeweest: Praag (700 bezoekers), Genève (1600), Mexico City (3300) en Polen (3900). Congressen worden bezocht door academici, onderzoekers bij denktanks, religieuze leiders, zakenlieden, politici, journalisten en burgers uit vijftig verschillende landen wereldwijd. Nederland is door de selectiecommissie gekozen uit vier andere landen, (Rusland, Letland, Bolivia en Nigeria) om het vijfde World Congress in Nederland te organiseren.

Het unieke van het World Congress of Families, dat aanstaande maan-dag in Amsterdam begint, is de focus op sociaalwetenschappelijk onderzoek over het gezin. Veel van dit onderzoek, dat in tal van landen ter wereld gehouden wordt, bevestigt de blijvende betekenis van het gezin. Een stabiel gezin biedt gemiddeld genomen de beste uitgangs-positie voor individuele ontwikkeling en voor een sterke samenleving, voor levensgeluk en voor betere bestaansmogelijkheden.

Op het World Congress of Families vinden sprekers en deelnemers van onder-meer katholieke, joodse, seculiere, protestantse en islamitische afkomst zich in deze benadering, dat wetenschappelijke bevindingen de waarde van het gezin blijken te bevestigen. Een dergelijk congres heeft nog niet eerder plaatsge-vonden in Nederland, waar discussies over het gezin vaak langs ideologische scheidslijnen gevoerd worden. Het uitgangspunt voor het World Congress of Families is artikel 16, lid 3 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: “Het gezin is de fundamentele groepseenheid van de samenleving en heeft recht op bescherming door de maatschappij en de staat.”

Op het congres wordt stilgestaan bij vraagstukken als: arbeid en zorg, gender-vraagstukken, demografische ontwikkelingen (vergrijzing), de maatschappelijke en persoonlijke consequenties van echtscheiding, gevolgen van (arbeids)migratie voor het gezinsleven, van HIV en AIDS voor gezinsstructuren in Afrika, de effecten van kinderopvang op kinderen etc. etc.

Aanstaande maandag 10 augustus 2009 begint het driedaagse World Congress of Families V in de RAI te Amsterdam. Honderden deelnemers uit meer dan vijftig landen zullen met elkaar debatteren over de toekomst van het gezin. Het pro-gramma bestaat uit lezingen, debat, filmvertoningen en muziekoptredens. Op maandagavond zal er een politieke jongerensessie plaatsvinden, waaraan vertegenwoordigers van nagenoeg alle politieke jongerenorganisatie deelnemen. Het actuele programma voor het congres vindt u op de website www.worldcongress.nl.

10-08-2009
Samenleving
https://www.worldcongress.nl/nl/home/”

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies