Uitbreiding werk ZOA in Darfur

ZOA-Vluchtelingenzorg breidt per direct in Darfur de werkzaamheden voor wederopbouw en terugkeer van ontheemden uit.

De huidige veiligheidssituatie laat toe dat het werk in Gereida, een gebied zo groot als Nederland, wordt uitgebreid. Werkte ZOA eerst vooral in kampen, nu gaat in de dorpen ook ondersteuning van terugkeer en wederopbouw van start.

ZOA is één van de weinige Nederlandse organisaties die nog direct in Darfur werkt. De organisatie werkt in de sectoren voedselproductie en onderwijs en voert in relatie daarmee ook water- en vredesopbouwprojecten uit. Door samen te werken met lokale partners wordt gebouwd aan de samenhang in de lokale gemeenschappen. Waar mogelijk wordt ook met de lokale overheid samengewerkt.

Het nieuwe programma in Gereida is gericht op voorkoming van conflicten, zoals ook in de eerdere programmagebieden in zuid-Darfur, Nyala en Ed Daein, gebeurt. Via landbouw, veeteelt en waterprojecten wordt de voedselproductie verhoogd. Via samen met stichting Red een Kind opgezette scholen worden speciale lessen en campagnes georganiseerd, met als doel bij te dragen aan samenhang en stabiliteit in de dorpen en terugkeergebieden.

De financiering van dit nieuwe programma komt van enkele grote donoren, die zich hebben verenigd in het Darfur Community Peace and Stability Fund. Dit fonds, waarvan ook Nederland deel uit maakt, richt zich erop juist daar projecten te steunen waar een begin van herstel mogelijk is.

Om het ZOA-team in Sudan te versterken is deze maand Tsjeard Bouta uit Apeldoorn uitgezonden.

Enorm veel vluchtelingen in Darfur zijn inmiddels door ZOA gesteund. Niet alleen door scholen en landbouw, maar ook door waterprojecten. Meer dan tweehonderd alfabetiseringscursussen zijn uitgevoerd. Vooral vrouwen en meisjes krijgen daardoor de mogelijkheid alsnog actief mee te doen met het ontwikkelen van hun leefomgeving.

In grote delen van Darfur is lange tijd de oorlog sluimerend doorgegaan. De laatste maanden komen er meer openingen voor concreet herstel van relaties. Vluchtelingen keren terug of zetten hun kamp om in een nieuwe nederzetting. De regentijd is, hoewel later dan vorig jaar, begonnen. Ook dat doet de hoop herleven dat herstel van dit geschonden gebied mogelijk is. Grote aantallen bomen worden dit jaar geplant in de strijd tegen de verwoestijning. Ook is er meer landbouwgrond in productie genomen en krijgen steeds meer kinderen een plaats op school.

28-08-2009
Buitenland
https://www.zoa.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies