Oplichters

In Rusland is het hoofd van de afdeling Hogere Wiskunde van het Polytechnische Instituut betrapt op fraude. De man handelde in antwoorden, mooie cijfers en diploma’s.

Als student kon je zelf opgeven – naar ik aanneem tegen betaling – welk cijfer voor welk vak je wilde behalen. De fraudeur deed dit nota bene in samenwerking met andere hoogleraren van andere vakgebieden. Op een dag kwam alles aan het licht en werd de man veroordeeld tot twaalf jaar dwangarbeid en een boete van 17000 roebel.

Op een dag komt alles aan het licht – de dag dat we voor God zullen verschijnen. Alles wat we gedacht en gedaan hebben wordt openbaar. Alles! Ik vrees dat we met z’n allen door de mand zullen vallen. Ook al bent u geen oplichter. Ook al doen we nog zo ons best om met goede cijfers te verschijnen voor God door goed te zijn voor onze zieke buurvrouw, een flinke handvol geld in de collectebus van het Nederlandse Rode Kruis, en een forse jaarlijkse bijdrage aan het Leger Des Heils. Niet dat daar iets verkeerds mee is – integendeel! Maar nooit zal het mij lukken om met die zelfbehaalde cijfers een plaatsje in de hemel te verdienen. Nooit! Mensen die dat wel proberen, lijken in feite op studenten die goede cijfers willen halen en daarbij aankloppen bij een fraudeur – die ons uiteindelijk blijkt te misleiden. Voor een goed cijfer moeten we aankloppen bij Jezus. Niemand komt de hemel binnen buiten Hem om! Vertrouw op Hem en u krijgt een 10. Dat heeft niets te maken met frauderen, maar met geloven.

Iedereen zal voor God komen te staan; de dominee, de pastoor, de oplichter, alle studenten, u en ik. Wie u ook bent en wat u dan ook hebt gedaan, uitgeteld en uitgepeld blijken we allemaal hetzelfde te zijn: zondaars! De cruciale vraag is niet of we netjes hebben geleefd – hoe belangrijk dat op zich zelf ook mag zijn! Het gaat er om of we geloofd hebben in de Here Jezus.

Geloof en leef!

05-09-2009
133

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies