Totaalbox voor jeugdwerk in de kerk

Zo vatte ds. Peter Verhoeff, preses van het moderamen van de Generale Synode van de Protestantse Kerk in Nederland, nut en noodzaak van deze box samen.

Hij sprak tijdens de presentatie van de TotaalBox Jeugddiaconaat, op 10 september van dit jaar, de wens en verwachting uit dat de box een hulpmiddel zal zijn om gemeenten en jongeren bij het diaconaat te betrekken. Het diaconaat behoort immers “tot de wezenskenmerken van de kerk”, stelde Verhoeff vast. Een diaconale basishouding van ontferming en bewogenheid, merkte Verhoeff op, hoort bij het geloof in het Koninkrijk. “Jezus ging ons op deze weg voor.”

De TotaalBox Jeugddiaconaat is ontwikkeld door HGJB, JOP en Kerk in Actie. Dit samenwerkingsverband kent een lange traditie, merkte Evert Jan Hazeleger, adjunct-programmamanager van Kerk in Actie op. In het verleden vonden deze organisaties – toen nog met namen als Jeugdwerk en GDR – elkaar ook in een gezamenlijk jeugddiaconaat.

De TotaalBox Jeugddiaconaat is bedoeld om jeugddiaconaat in een gemeente te starten, te onderbouwen met een stevige basis van visie en beleid en te verbreden naar allerlei plekken in en om de gemeente. De TotaalBox bundelt alle ervaring op het terrein van diaconaat door kinderen en jongeren van de afgelopen jaren. De TotaalBox is zo gemaakt dat elke gemeente ermee aan de slag kan gaan, of er nu al veel gebeurt aan jeugddiaconaat of dat er af en toe een initiatief is.

In de TotaalBox Jeugddiaconaat staat centraal dat jeugddiaconaat het best tot zijn recht komt als het overal in de gemeente wordt gestimuleerd op plekken waar jongeren zijn. Als kinderen, tieners en jongeren zich inzetten voor hun medemensen, dragen ze niet alleen bij aan de samenleving, maar heeft dit ook invloed op hun geloofsbeleving. Daarvan heeft een diaconale gemeente profijt.

Een diagram uit de totaalbox werd als taart binnengebracht om te laten zien op welke gebieden diaconaat zich bevindt of kan bevinden en waar het geïmplementeerd kan worden. “Het maken van een taart vraagt motivatie”, merkte Kees Zeelenberg, medewerker van de HGJB op. “Voor het slagen ervan is het nodig om dit samen met jongeren te doen. Van het diaconaat vraagt dit om loslaten, kennis nemen van de leefwereld van jongeren en coachen. Haak ook aan bij wat er al in de gemeente is.”

Voor veel mensen in het diaconaat gekoppeld aan de collecte, zei Jan de Kluiver, diaconaal consulent in Ede in zijn bespreking van de TotaalBox Jeugddiaconaat. Jongeren staan zeker open voor diaconale ontmoetingen, stelde hij vast. Daarom ook hoop ik dat gemeenten niet alleen een scan van hun diaconale activiteiten doen, maar ook verder gaan, omdat goed jeugddiaconaat blijvende aandacht verdient.

11-09-2009
Kerk
https://www.kerkinactie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies