Een nieuw initiatief van In de Bres is gerealiseerd: een centrum voor eerstelijns christelijke psychologische hulpverlening, onder de naam Op de Brug.
Afgelopen donderdag 5 november heeft het officiële startschot geklonken. Onder luid kabaal van klappende ballonnen werd de gevelplaat van Op de Brug onthuld door Henk Rothuizen, Hoofd EO-nazorg.
Binnen de christelijke hulpverlening in de noordelijke provincies is In de Bres vanaf 1993 een vaste waarde. Wat als kleine psychologenpraktijk is gestart, is inmiddels uitgegroeid tot een instelling van formaat. “Vanaf 2004 bieden wij christelijke geestelijke gezondheidszorg in Drachten vanuit de tweedelijn””, aldus algemeen directeur en oprichter Anne Jan Kok. In de tweedelijn vindt intensieve behandeling plaats in veelal multidisciplinair teamverband. Deze behandeling is toegankelijk na een verwijzing van de huisarts. Inmiddels is begin dit jaar gestart met een intensief meerdaagse dagbehandeling, eind dit jaar zal de eerste e-health behandeling plaatsvinden via mijnIndeBres.nl.
“”Wij merkten echter dat door de overstap naar de tweede lijn afstand ontstond tussen het pastoraat in kerkelijke gemeenten en onze hulpverlening””. “”Een onwenselijke situatie”” aldus Anne Jan Kok, “”mensen met minder zware problemen die wel voor een christelijke organisatie willen kiezen hebben geen alternatief””.
“”Met de komst van Op de Brug denken wij deze afstand weer te overbruggen”” zegt Martijn van Lobenstein, directeur van Op de Brug. “”We bieden zo een nieuw christelijk alternatief voor mensen met psychische problemen van een lichter karakter””.
Met Op de Burg wordt de eerstelijns christelijke hulpverlening weer ingevuld. Deze psychologische hulpverlening is voor iedereen met of zonder verwijzing van een huisarts bereikbaar. Vanuit de basisverzekering worden acht gesprekken vergoed. De Friesland zorgverzekeraar heeft voor haar klanten Op de Brug als pilot geadopteerd.
Henk Rothuizen is enthousiast over deze nieuwe organisatie. In zijn toespraak gaf hij aan dat het pastoraat van kerken haar grenzen heeft en moet kennen. Ook binnen de EO nazorg wordt dit herkend en onderkend. “”Het is belangrijk dat mensen met geestelijke wonden in de eigen kerk/gemeente opgevangen worden en dat daar geprobeerd wordt deze wonden te verzachten. Het is echter van wezenlijk belang dat wanneer wonden professionele behandeling nodig hebben dit wordt onderkent en daarvoor doorverwijzing plaatsvindt naar professionele hulpverlening. Op de Brug is daar een aangewezen organisatie voor in Noord Nederland.””
Op de Brug start met een klein team van psychologen en orthopedagogen. De ambitie is om korte lijnen te onderhouden met huisartsen door snel toegankelijk te zijn en goede informatie uit te wisselen over de voortgang. Daarnaast is de wens om nauw aan te sluiten bij de pastorale zorg in kerkelijke gemeenten. Er worden veel verwijzingen verwacht uit deze hoek. Er wordt hulp geboden aan kinderen, volwassenen en ouderen. Naast individuele hulpverlening is er ook relatietherapie en gezinsbehandeling mogelijk. “”De behandelingen zijn van lichte aard en daardoor van korte duur”” aldus Martijn van Lobenstein. “”Geen lange wachtlijsten, maar goed bereikbare hulpverlening…. daar staan wij voor! Voorlopig werken wij in het gebouw van In de Bres aan de Zonnedauw in Drachten, maar onze wens is naar de mensen toe te komen. Wij denken daarbij aan het huren van ruimtes in bijvoorbeeld plaatselijke gezondheidscentra, kerken of buurthuizen. Zo wordt onze hulpverlening daadwerkelijk laagdrempelig””
Voor meer informatie of aanmelding:www.opdebrug.nl
In de Bres is een organisatie oor christelijke geestelijke gezondheidszorg in Drachten. Zij biedt professionele tweedelijns hulpverlening aan mensen met psychosociale en psychiatrische problemen.
Op de Brug is een centrum voor christelijke psychologische hulpverlening in de meest brede zin van het woord: hulp op geestelijk, psychisch, lichamelijk en sociaal gebied vanuit de eerste lijn.
Integratie van christelijke principes in de behandeling en hulpverlening bij beide organisaties en de onderlinge verwijzing en samenwerking, zorgen voor een uniek concept in de geestelijke gezondheidszorg.
06-11-2009
Hulpverlening
https://www.opdebrug.nl”