RD wijst op gevaren mobiel internet

Mobiel internet vraagt vogens het Reformatorisch Dagblad om een nieuwe houding. Toezicht en controle – zoals bij de gewone pc – zijn niet langer toereikend in de opvoeding. Nodig is een hernieuwde en intensievere gewetensvorming, aldus de krant.

Woordvoerder Wim Büdgen van Mediawijzer spreekt zijn zorg uit over de gevaren van mobiel internet. Vrijdag presenteert het platform voor verantwoord mediagebruik tijdens een congres in Apeldoorn een brochure over het gebruik van mobieltjes. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope blijkt dat op dit moment zo’n 60 procent van alle mobieltjes geschikt is voor internetgebruik.

In de toekomst komen alleen nog toestellen met mobiel internet op de markt, concludeert Mediawijzer in de brochure.

Het toezicht houden op jongeren blijft volgens Büdgen „nodig en waardevol”, maar is bij mobiel internet veel lastiger.

„We zullen nog meer moeten investeren in het voortdurende, inhoudelijke gesprek. Het moet steeds helderder zijn dat het om gewetensvorming gaat, dat het jongeren zelf verantwoorde keuzes moeten leren maken bij het gebruik van moderne media.”

Ouderen moeten volgens de woordvoerder van Mediawijzer helder moeten maken dat ze zelf gewetensvol met moderne media om gaan, zodat ze een rolmodel voor jongeren kunnen zijn.

„We moeten meer dan ooit het besef levend houden dat we leven voor Gods aangezicht, ook bij het gebruik van moderne media.”

Mobiel internet is in opkomst. Het aantal smartphones, telefoons die bijna alles kunnen, neemt flink toe. Nu is het gebruik van mobiel internet nog beperkt. In de toekomst heeft waarschijnlijk iedereen internet op zak.

Het aantal mobieletelefoonaansluitingen lag aan het begin van dit jaar in Nederland op 19,9 miljoen, blijkt uit cijfers van TNO. De gemiddelde Nederlander heeft dus meer dan één telefoon op zak. Het aantal mobiele telefoons met een 3G-aansluiting, waarmee de gebruiker mobiel kan internetten, lag op 3,8 miljoen. Maar dat zegt nog weinig over het gebruik.

26-11-2009
Jongeren
https://www.refdag.nl/

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies