Refo500-project in de steigers

In Apeldoorn is vanmiddag een eerste bijeenkomst gehouden over Refo500 in aanwezigheid van afgevaardigden van verschillende partijen. Refo500 is een meerjarenplan in de voorbereiding op de herdenking van de Reformatie in 2017.

31 oktober was het Hervormingsdag. De dag waarop Luther zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkapel te Wittenberg timmerde. Over niet al te lange tijd (Deo Volente 2017) herdenken we 500 jaar Reformatie. Inmiddels zijn in Nederland (en daarbuiten) al de eerste voorbereidingen voor de 500e herdenking getroffen. Prof. Herman Selderhuis (TU Apeldoorn) is één van de drijvende krachten achter de herdenking van 500 jaar Reformatie. Zoals hij ook een van de initiatiefnemers was tot het recente Calvijnjaar.

Daarbij is het de bedoeling dat in de jaren 2010 t/m 2017 in Nederland en België allerlei activiteiten op het gebied van kerk, onderwijs, politiek, wetenschap, maatschappij, toerisme etc. worden ontwikkeld voor een breed publiek, om zo aandacht te geven aan thema’s uit de Reformatie en aan de relevantie van deze hervormingsbeweging, ook voor actuele vraagstukken.

Het plan is op dit moment in ontwikkeling. De bijeenkomst was bedoeld om de partijen in het project te informeren en hen de gelegenheid te geven inbreng te leveren.

Er is inmiddels een groot aantal projectpartners dat meedoet, waaronder enkele mediapartners, commerciële bedrijven, universiteiten, een hogeschool en een kerk. Diverse instellingen, waaronder Rooms- katholieke, beraden zich nog op een partnership. Over de organisatie van het project wordt nog nagedacht, wel is duidelijk dat het project wordt ondergebracht in een stichting met de naam Refo500.

Prof. Selderhuis wordt directeur van de Stichting Refo500. Om de zelfstandigheid van Refo500 te waarborgen beëindigt hij per 1 januari 2010 zijn functie als directeur van het Instituut voor Reformatieonderzoek. Op 16 februari 2010, de verjaardag van de reformator Philippus Melanchthon, wordt Refo500 gepresenteerd.

27-11-2009
Kerk
https://www.refo500.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies