Meer intolerantie jegens christenen

‘Als ik de ontwikkelingen goed inschat, neemt de intolerantie toe jegens christenen die uitkomen voor hun christenzijn’ zegt Dirk van Genderen.

‘De vraag is hoe we hierop moeten reageren.’ Concreet voorbeeld: de actie van de kerstposters op NS-stations. De landelijke stichting voor stationsevangelisatie, Stevan, wilde 1000 ABRI’s voorzien van een evangeliserende tekst uit het kerstnummer Leven.nu. Deze levensgrote posters zouden rond de kerstdagen geplaatst worden op NS-stations en bushaltes in het hele land. De poster is ontworpen, het geld is beschikbaar voor plaatsing in 1000 ABRI’s, maar de aanvraag is vorige week afgewezen, er is wordt geen toestemming gegeven voor de plaatsingen.

Op zijn lezenswaardige website schrijft van Genderen vervolgens: Moeten we ach en wee roepen, er grote artikelen over schrijven en de politiek mobiliseren? Of is het beter de andere wang toe te keren wanneer we worden ‘geslagen’?

Ik geef eerst enkele voorbeelden die ik de afgelopen paar weken hoorde dan wel las.


* Iemand die regelmatig in één van de grotere steden in het zuiden van het land gaat evangeliseren, lukte het na verscheidene bedreigingen om nog net om op tijd weg te komen toen iemand met een mes op hem af kwam terwijl hij aan het evangeliseren was.


* In het debat over schepping of evolutie wordt scherp geschut in stelling gebracht tegen degenen die geloven wat de Bijbel zegt over de schepping en het begin van het leven. In wetenschappelijke kring is er nauwelijks plaats voor je wanneer je vasthoudt aan een schepping in zes dagen en een ouderdom van de aarde van zo rond de zesduizend jaar.


* Een verpleegster vertelde dat het in het ziekenhuis waar zij werkt nauwelijks meer wordt geaccepteerd dat zij vanwege haar christen-zijn niet mee wil werken aan een abortus.


* In steeds meer plaatsen willen gemeenten de subsidie aan christelijke hulpverleningsorganisaties bevriezen.

U kunt deze lijst wellicht aanvullen met zaken waar u zelf tegenaan loopt of bent gelopen. 
Het lijkt me wel duidelijk dat de intolerantie toeneemt in een land waar zo hoog wordt opgegeven van de tolerantie jegens andersdenkenden. Zolang we ons geloof maar binnen de muren van ons eigen huis houden, vooruit, dan moet je het zelf weten. En binnen de vier muren van de kerk kan ook nog, zolang er maar geen geluidsfragmenten naar buiten komen, die zomaar aanstoot zouden kunnen geven.

Hoe moeten we hiermee omgaan? Sommige christenen hebben de neiging de boodschap aan te passen, om nare reacties te voorkomen. En zeker, we zullen altijd in wijsheid onze woorden moeten kiezen. Maar laten we onze boodschap niet aanpassen met het oog op wat mensen ervan vinden. Laten we trouw blijven aan God Zelf, aan Zijn Woord en de ‘scherpe’ randjes niet van onze boodschap afhalen. Wanneer we een deel van de waarheid weglaten – zoals wat de Bijbel zegt over het oordeel, over de zonde, over de hel – dan gaan we een ander Evangelie brengen, dat dan geen evangelie meer is, maar een leugen.

Het complete artikel is te lezen op de website van Dirk van Genderen via onderstaande link.

07-12-2009
Evangelisatie
https://www.dirkvangenderen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies