Aardbeving heeft grote impact op projecten Compassion

Terwijl de hulpverlening in Haïti op gang komt, wordt voor hulporganisatie Compassion steeds duidelijker welke impact de ramp heeft op haar partnerkerken en projecten.

Donderdag werd bekend dat minstens 28 projecten getroffen zijn door de ramp. In die projecten zijn 120 mensen om het leven gekomen en 42 zwaargewond geraakt. Het gaat om sponsorkinderen uit de projecten, hun families, medewerkers en gemeenteleden van partnerkerken van Compassion. De situatie in de overige projecten is nog onduidelijk.

218 mensen hebben botbreuken opgelopen, 1270 huizen verwoest en 686 huizen beschadigd van de gezinnen van sponsorkinderen, medewerkers van de projecten en gemeenteleden van de partnerkerken. Onder de dodelijke slachtoffers is één van de 74 kantoormedewerkers van Compassion in Haïti. Zij werd na de beving levend onder het puin vandaan gehaald, maar is maandagavond alsnog overleden aan inwendige verwondingen.

Individuele sponsorkinderen

Op dit moment is er nog niets bekend over individuele sponsorkinderen. Het opsporen van de kinderen en hun familie wordt zwaar gehinderd door de slechte communicatieverbindingen en bereikbaarheid van de projecten. Het internationale crisisteam van Compassion meldt dat transport veel hinder ondervindt omdat veel wegen nog geblokkeerd zijn door ingestorte gebouwen en ander zwaar materiaal, zoals autowrakken. Het kost steeds twee tot drie pogingen om via verschillende routes op de plaats van bestemming aan te komen. Sommige projecten zijn nog niet bereikt. Directeur van Compassion Nederland Jolanda Omvlee vertelt: “We begrijpen dat mensen bezorgd zijn over de situatie van hun eigen sponsorkind. We doen ons best om via onze kerkpartners in Haïti zo snel mogelijk met informatie te komen over individuele sponsorkinderen van Nederlandse sponsors. Door de situatie in het land is dit erg lastig.”

Behoeften

Op dit moment geven lokale partnerkerken aan dat er een grote behoefte is aan voedsel en medische middelen. Hieraan geeft Compassion prioriteit bij de besteding van de donaties voor noodhulp. Op dit moment heeft Compassion Nederland al ruim 300.000 euro ontvangen. De eerste voedselpakketten en medische middelen zijn gebracht en worden verspreid. Compassion maakt bij het verlenen van alle hulp gebruik van een lokaal netwerk van kerken in Haïti dat zij in ruim 40 jaar heeft opgebouwd. De lokale partnerkerken van Compassion kennen de cultuur en de infrastructuur, hebben de behoeftes snel kunnen inventariseren en weten waar de hulp het meest nodig is. Ook de Haïtiaanse studenten uit het leiderschapsprogramma van Compassion, een sponsorprogramma voor jongeren, werken volop mee. Actuele informatie over de hulpverlening van Compassion op Haïti wordt gepubliceerd op c, de website wordt bijna dagelijks voorzien van nieuwe informatie.

22-01-2010
Hulpverlening
https://www.compassion.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies