Dr. Frieder Hepp, directeur van het Kurpfälzisches Museum Heidelberg, toont een eerste druk van de Heidelbergse Catechismus uit 1563 aan mr. G.J. de Graaf, burgemeester van Apeldoorn en Karla Apperloo, Refo500. (Foto: Cees-Jan Smits, Reformatorisch Dagblad)
Met een groots opgezet tentoonstellingsproject willen de steden Heidelberg en Apeldoorn in het jaar 2013 het 450e jubileum van de Heidelbergse Catechismus vieren. Dat maakten vandaag de burgemeesters van deze steden, dr. Eckart Würzner en mr. G.J. de Graaf, op het slot Heidelberg bekend. De projectpartners verwachten grote internationale belangstelling voor drie tentoonstellingen in Heidelberg en Apeldoorn en voor het randprogramma, want de Heidelbergse Catechismus is nog steeds een actueel en geliefd document.
De catechismus verscheen in 1563 in opdracht van keurvorst Frederik III van de Palts in Heidelberg als leerboek van de protestantse kerk. De synode van Dordrecht 1618/1619 aanvaardde het document als officieel belijdenisgeschrift van de gereformeerde kerken en sindsdien kreeg het steeds meer bekendheid en waardering over de hele wereld. De catechismus is inmiddels in meer dan 40 talen vertaald en wordt dagelijks nog door meer dan 20 miljoen mensen gebruikt.
In slot Heidelberg presenteerden vandaag vijf samenwerkende partners hun plannen voor het tentoonstellingsproject. De steden Heidelberg en Apeldoorn, de Staatliche Schlösser und Gärten Baden-Württemberg, het Kurpfälzisches Museum Heidelberg, de Johannes A Lasco Bibliotheek in Emden en de Stichting Refo500 tekenden daartoe een intentieverklaring met het oog op nauwe samenwerking rondom de tentoonstellingen en het randprogramma.
Volgens Michael Hörrmann van de Staatliche Schlösser und Gärten Baden-Württemberg zijn de drie locaties voor de tentoonstellingen, namelijk het slot Heidelberg, het Kurpfälzisches Museum Heidelberg en Paleis Het Loo in Apeldoorn ideaal voor dit project. De bekendheid en uitstraling van deze bekende instellingen zal ervoor zorgen dat veel bezoekers uit binnen- en buitenland naar de tentoonstellingen komen.
De drie tentoonstellingen hebben alle als aanleiding het thema ‘450 jaar Heidelbergse Catechismus’, maar leggen vervolgens eigen accenten. Zo staat in slot Heidelberg de hofcultuur van de 16e en vroege 17e eeuw in het middelpunt, terwijl in het museum gekeken wordt naar de context van de tijd waarin de catechismus verscheen: de tijd van het humanisme en wetenschap. In Paleis Het Loo is het thema ‘Oranje en religie’. Er zullen verbindingen worden gelegd tussen het huis van Oranje en de stad Heidelberg. Ook komt de verspreiding van de Heidelbergse Catechismus en de vroegere en tegenwoordige betekenis van het leerboek aan de orde.
Dr. Herman Selderhuis, wetenschappelijk curator van de Johannes A Lasco Bibliotheek, noemde de catechismus een fascinerend document, omdat het als geen ander belijdenisgeschrift de veelkleurigheid en diepte van de reformatorische beweging weergeeft. Dat in het jaar 2013 ook de afsluiting van het concilie van Trente gevierd wordt, biedt volgens hem kansen op nieuwe vormen van samenwerking. Want waar protestanten en katholieken in hetzelfde jaar vieren, kunnen ze ook samen vieren. De Johannes A Lasco Bibliotheek organiseert in maart 2011 een wetenschappelijke conferentie ter voorbereiding van de tentoonstellingen.
Stichting Refo500, vertegenwoordigd door projectleider Karla Apperloo, is blij met de plannen. Drie tentoonstellingen met ieder eigen thema’s en accenten passen goed bij Refo500. Daarnaast is volgens Apperloo de inhoud van dit document, met als kernvraag die naar de enige troost in leven en sterven, het waard dat er veel aandacht aan gegeven wordt. De taak van Refo500 zal zijn het realiseren van een tentoonstellingscatalogus in drie talen, het inhoudelijk meedenken bij het tot stand komen van de tentoonstellingen en het leveren van een bijdrage aan de promotie van het project, o.a. op toeristisch gebied. Daarnaast zorgt Refo500 voor de verbinding in de samenwerking tussen de partners in Heidelberg en Nederland.
31-03-2010
Kerk
https://www.refo500.nl