Christennetwerk|gmv staat positief tegenover de voorstellen van de Taskforce DeeltijdPlus om werk en privé beter op elkaar aan te laten sluiten. Maar maatregelen die man en vrouw willen dwingen om allebei betaald te werken, wijzen we af.
In het rapport ‘De discussie voorbij’ doet de Taskforce aanbevelingen om de arbeidsparticipatie van met name vrouwen te laten toenemen. Het eindrapport bevat veel materiaal om mee aan de slag te gaan in het bedrijfsleven en in de politiek. Veel voorstellen zijn mooi te noemen. Zoals het recht op flexibel werken en het verruimen van openingstijden van winkels en loketten.
Bij andere aanbevelingen heeft christennetwerk|gmv meer bedenkingen. Zoals het voorstel om de uitbetaling van de algemene heffingskorting in vijf jaar in plaats van in vijftien jaar af te bouwen en daarbij ook de speciale uitzondering die er is voor jonge gezinnen met kinderen onder de vijf jaar. Moeite hebben wij ook met de opmerking van voorzitter Pia Dijkstra dat het niet wenselijk is dat vrouwen voor zoveel dagen per de week aan de kant staat.
Christennetwerk|gmv vindt dat gezinnen als economische eenheid benaderd moeten worden. Dat kan betekenen dat partners kiezen om de arbeid zo in te richten dat de ene partner in een kleine betrekking werkt en de andere in een grotere. De verhoudingen binnen het gezin als economische eenheid mogen niet van buitenaf onder (zachte) dwang gestuurd worden. Keuzevrijheid vinden wij erg belangrijk. Het is voor ons niet een vanzelfsprekendheid dat vrouwen degene zijn binnen de economische eenheid van het gezin het minste werken dit kan evengoed de man zijn.
Opvangen vergrijzing
We beseffen dat de betaalde participatie verhoogd moet worden om in de toekomst de sociale zekerheid overeind te houden. Een belangrijke oorzaak hiervan is de naderende vergrijzing en het tekort aan werknemers dat ontstaat op de arbeidsmarkt. Dit kan wat ons betreft binnen het economische verband van een gezin afgestemd worden in relatie tot wat nodig is binnen datzelfde verband qua zorg, opvoeding en ondersteuning.
Ten slotte blijven we het belang van onbetaalde participatie benadrukken. Als er meer en meer aangestuurd wordt op betaalde participatie dan valt het onbetaald participeren in vrijwilligerswerk en mantelzorg weg. Ook hier zal met een toenemende vergrijzing meer en meer vraag naar zijn.
31-03-2010
Samenleving
https://www.cgmv.nl