Op vrijdag 7 mei a.s. wordt het eerste stukje van de Heidelbergse Catechismus getwittert. Het is de bedoeling om dat in de Duitse stad Heidelberg te doen. Daarna is dagelijks een vraag en antwoord uit dit oude boekje via https://twitter.com/twittechismus te lezen.
Het door de Gereformeerde Hogeschool Zwolle in het kader van Refo500 opgestarte project komt daarmee in een nieuwe fase.
Het idee om de vragen en antwoorden van de Heidelbergse Catechismus uit 1563 om te zetten in 129 Twitterboodschappen is ontwikkeld door Hans Havinga, beleidsadviseur bij de Gereformeerde Hogeschool. Tijdens een korte wervingscampagne wist hij zo’n vijfentwintig vrijwilligers te werven. Elk lid van dit gezelschap zette in de afgelopen maand een of meer van de soms lange vragen en antwoorden om in een boodschap van maximaal 140 tekens.
De Heidelbergse Catechismus wordt in veel protestantse kerken nog altijd gebruikt tijdens kerkdienst. Ook volgen hele generaties jongeren in diezelfde kerken wekelijks catechisatielessen waarbij de inhoud van dit boekje op zijn minst af en toe aan de orde komt, maar soms ook het hele programma bepaalt. De eerste predikanten hebben al belangstelling getoond voor het totaalresultaat van Twittechismus.
Initiatiefnemer Hans Havinga: ‘Twitter is één van de middelen die we in onze tijd hebben om snel iets onder de aandacht te brengen én om mensen bij elkaar te brengen. In de tijd van de opstellers van de catechismus was de uitvinding van de boekdrukkunst nog maar 100 jaar oud. Een vraag- en antwoordboekje was een voor die tijd redelijk nieuw fenomeen. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor dit project. De computer is al weer zo’n vijftig jaar geleden uitgevonden, maar Twitter is nog maar een jaar of drie oud. Ik vind het een mooie gedachte om, net als de opstellers van de Heidelbergse Catechismus, een nieuw medium te gebruiken om de essentie van het christelijk geloof voor het voetlicht te brengen.’
Het Twittechetenteam is divers van samenstelling. Het varieert van middelbare scholieren en huismoeders, via een enkele burgemeester of docent tot theologen die hun sporen hebben verdiend. Een aantal Twittecheten zocht elkaar op om samen aan de bijdragen te sleutelen, terwijl ze elkaar voor die tijd niet kenden. Verder zijn de opstellers van uiteenlopende kerkelijke kleur en is de leeftijd zeer divers. Daarmee is afwisseling in de reacties gegarandeerd en heeft elke tweet, zoals de twitteraars een twitterboodschap noemen, zijn eigen charme. Sommigen weten slim gebruik te maken van allerlei hulpmiddeltjes om een tweet te voorzien van illustraties of verwijzingen naar aanvullende informatie, anderen maken gebruik van turbotaal en mixen hun boodschap met Engelse taal terwijl literaire twitteraars er aan werken om zoveel mogelijk van de essentie in maximaal 140 tekens taalschoonheid te verpakken. Ook zijn er tweets met verwijzingen naar muziek die de inhoud van de boodschap bezingt. Wie de komende weken Twittechismus volgt, krijgt dus niet alleen de Heidelbergse Catechismus in hapklare brokken opgediend, maar kan ook genieten van de creativiteit van de verschillende opstellers.
Voor de lancering van de eerste tweet reist op vrijdag 7 mei een klein gezelschap af naar Heidelberg. Daar zullen initiatiefnemer Hans Havinga en Karla Apperloo, projectleider Refo500, samen met twee deelnemers uit het team het eerste twitterbericht aanbieden aan prof. dr. Frieder Hepp van het Kurpfälzisches Museum te Heidelberg. Hepp is betrokken bij het internationale tentoonstellingsproject ‘450 jaar Heidelbergse Catechismus’, waarin ook Refo500 participeert. Daarnaast vertegenwoordigt hij binnen Refo500 de Stad Heidelberg, die sinds kort projectpartner van Refo500 is geworden.
De lancering van de eerste tweet wordt gesponsord door de Bond tegen het Vloeken, die ook een twittecheet leverde.
30-04-2010
Kerk
https://twitter.com/twittechismus