Positief verband is tussen duurzaamheid en geloofsovertuiging

Uit onderzoek van ForumC blijkt dat geloof christenen inspireert tot duurzaam leven. De geloofsovertuiging vormt voor veel orthodoxe christenen het belangrijkste motief om aan duurzaamheid te doen. Geloofsoverwegingen amper een rol om niet aan duurzaamheid te doen.

Mensen die meer dan eenmaal per week een kerk bezoeken, zeggen vaker dat het geloof hen stimuleert dan mensen die eenmaal of minder vaak per week naar de kerk gaan (89% om 79%). Tussen de verschillende kerkgenootschappen zit niet veel verschil. Overigens meer dan 40% van de respondenten geeft aan dat de kerk hen niet stimuleert om duurzaam te leven.

Een aantal andere resultaten

· Geloofsoverwegingen (nieuwe hemel of nieuwe aarde, zending en evangelisatie zijn belangrijker) spelen nauwelijks een rol om niet duurzaam te zijn.

· Gewoontegedrag en onmacht (druppel op de gloeiende plaat) zijn de belangrijkste motieven om niet duurzaam te leven.

· Het scheppingsverhaal en het leven van Jezus zijn de grootste Bijbelse inspiratiebronnen voor duurzaamheid.

· Jezus is belangrijkste persoonlijke inspirator, op afstand gevolgd door Al Gore en Reinier van den Berg.

· Volgens 64% van de respondenten is de aandacht voor duurzaamheid geen hype, 23% vindt van wel.

Onderzoeker Alex Sytsma was aangenaam verrast door de uitkomsten. ,,Mooi dat er een positief verband is tussen duurzaamheid en geloofsovertuiging. Het beeld leeft bij veel mensen dat orthodoxe christenen zich weinig aan het milieu gelegen laten liggen omdat ze geloven dat er een nieuwe hemel en aarde komt of omdat evangelisatie belangrijker is. Dat beeld moet bijgesteld worden.”

Cors Visser, directeur van ForumC, is blij met het onderzoek. ,,In Nederland is er heel weinig bekend over het gedrag en het denken van christenen. En dat terwijl er zoveel over allerlei thema’s gepreekt en geschreven wordt. Onderzoeksgegevens kunnen dan behulpzaam zijn. Als ForumC willen we vaker dit soort onderzoeken uitvoeren.”

19-05-2010
Samenleving
https://www.forumc.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies