WAT JE DENKT EN ZEGT, ZEGT MEER DAN JE DENKT.
Pascal, filosoof en theoloog uit de 17e eeuw, heeft ooit eens gezegd: ‘De mens is zo gemaakt, dat als men hem vaak zegt dat hij een dwaas is, hij het ook gaat geloven; door het dikwijls tegen zichzelf te zeggen, gelooft hij het zelf. Want de mens houdt bij zichzelf een innerlijk gesprek. Daarom is het van belang dat gesprek goed te regelen, want slechte gesprekken bederven goede zeden.’
Ons denken heeft veel invloed op onszelf en anderen. Wanneer ik denk dat mensen mij niet mogen, dan zal ik mij daar naar gaan gedragen. Op den duur zal het zelfs zo kunnen zijn, dat ze mij ook niet meer mogen. Het begon allemaal ‘tussen mijn oren’.
Ons spreken is ook van veel invloed. Wie in een grote overvolle zaal met mensen ‘brand, brand, brand’, roept, kan rekenen op paniek en chaos. Het is niet uitgesloten dat er zelfs doden en gewonden vallen. Terwijl er geen enkel vlammetje was. Iemand riep het ‘alleen maar.’
Jakobus waarschuwt ons in zijn brief voor het gevaar van de tong. De tong is maar een heel klein lichaamsdeel, maar kan veel schade aanrichten. Maar het kan ook buitengewoon veel goeds tot stand brengen! ‘Dood en leven zijn in de macht der tong’ (Spr. 18:21).
Wat betekenen de genoemde voorbeelden voor ons? Gewoon, oppassen wat je denkt en zegt! Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen: ‘dat gebeurt mij nu altijd – dat heb ik weer…’, of,’ hier word ik doodziek van’, of, ’ze moeten altijd mij hebben,’ ‘dat lukt mij toch nooit’ enz. Wie structureel zo denkt en vaak zo spreekt, moet niet gek staan kijken dat hem gebeurt wat hij denkt en zegt.
Ook praten we veel te gemakkelijk onnodig negatief over anderen. ‘Een lasteraar brengt scheiding tussen vrienden’ (Spr16:28). Ergens heb ik gelezen: Wees origineel en praat eens goed achter iemands rug om. Daar wil ik mij aan gaan wennen. Doe je mee?
Meer lezen van Bert? Klik op de externe link:
30-05-2010
133
https://verkoop.johannes-multimedia.nl/product_info.php/products_id/4146