Voor de ChristenUnie is de verkiezingsuitslag een enorme tegenvaller. Gisteren daalde het aantal stemmen ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 met bijna 100.000. De grote vraag is waar deze kiezer nu op gestemd hebben.
In de achterliggende jaren had de partij laten zien dat zij regeringsverantwoordelijkheid kon en wilde dragen. Bovendien stond de CU in de peilingen voortdurend op een winst.
Ten opzichte van de 41 zetels van 2006 moest het CDA er 20 inleveren. Met die 21 zetels komt de partij ver onder het dieptepunt van de verkiezingen van 1998 toen het CDA uitkwam op 29 zetels. De ChristenUnie en de SGP hebben niet van het verlies van het CDA kunnen profiteren. Samen behaalden de drie christelijke partijen nog geen dertig zetels, een absoluut dieptepunt.
In 2006 haalde de ChristenUnie voor het eerst ook behoorlijk wat stemmen in de grote steden en in het rooms-katholieke zuiden. Het verfrissende elan van de partij en de gedegen en vlotte uitstraling van partijleider Rouvoet spraken aan. Gisteren bleek dat de CU in de nieuwe wingebieden echter ook een behoorlijke daling moest incasseren.
Bij het verlies zal het dragen van regeringsverantwoordelijkheid een rol hebben gespeeld. Er moesten compromissen worden gesloten en het verfrissende elan is door de stroeve gang van zaken in het kabinet verbleekt.
Bovendien zullen sommige orthodoxe christenen die in 2006 op de CU stemden, teleurgesteld zijn over wat de partij heeft bereikt ten aanzien van principiële kwesties.
10-06-2010
Samenleving
https://www.christenunie.nl