CCP 2010: christenen gaan meer geven aan goede doelen

Een tiende van de christenen verwacht dat ze in 2010 meer zullen doneren dan ze in 2009 hebben gedaan. Omdat bijna driekwart evenveel blijft geven zal dit vermoedelijk in 2010 tot een stijging van de inkomsten voor de goede doelen leiden. Dat is een van de uitkomsten van het onderzoek dat vandaag werd gepresenteerd door de stichting Christelijk Charitatief Peil (CCP).

Voor het tweede jaar heeft onder de naam Christelijk Charitatief Peil een onderzoek plaats gevonden naar de naamsbekendheid en de waardering die goede doelenorganisaties hebben bij protestantse christenen. Ook werd het geefgedrag van christenen in kaart gebracht: 95 van de 100 christenen geeft aan goede doelen, waarbij 45% aangeeft het niet belangrijk te vinden dat een goed doel een christelijke organisatie is.

Ook in 2010 geven christenen het meest aan doelen die gerelateerd zijn aan gezondheid. Als 100 euro verdeeld mag worden, komt € 31 terecht bij gezondheidsdoelen, € 21 bij ontwikkelingshulp en € 20 bij zending en evangelisatie. Binnen de vier onderzochte stromingen (PKN, orthodox, bevindelijk, evangelisch) blijken behoorlijke verschillen. Evangelischen geven bij voorkeur aan zending en evangelisatie (€ 40 van de € 100), bij de orthodoxen scoort ontwikkelingshulp hoog: € 25 van de € 100.

Dit jaar is voor het eerst gevraagd 100 euro te verdelen over organisaties die verschillen in identiteit: duidelijk christelijk, christelijke achtergrond, algemeen/neutraal. Er blijken duidelijke verschillen tussen de stromingen. Voor orthodoxen, bevindelijken en evangelischen telt de duidelijk christelijke identiteit veel zwaarder en dus krijgen goede doelen met die achtergrond van hen een substantieel groter deel (ca. € 50) dan van de PKN-ers (€ 28).

Meer dan aan het CBF-keurmerk hechten protestantse christenen aan bekwaamheid en professionaliteit van goede doelenorganisaties. Daarnaast blijkt betrouwbaarheid van het goede doel cruciaal voor het geefgedrag: of een goed doel betrouwbaar overkomt is voor bijna 80% van de christenen zeer van belang bij hun beslissing om te geven. Opvallend is dat online doneren en geven per sms nog nauwelijks een rol speelt in het geefgedrag van christenen. Zij geven het vaakst aan deurcollecten (77% vaak tot geregeld) en per machtiging/incasso (37% vaak tot geregeld).

Een tiende van de christenen verwacht dat ze in 2010 meer zullen doneren dan ze in 2009 hebben gedaan. Omdat bijna driekwart evenveel blijft geven zal dit vermoedelijk in 2010 tot een stijging van de inkomsten voor de goede doelen leiden.

Het onderzoek is gehouden onder bijna 600 respondenten en geeft betrouwbare resultaten voor protestants-christelijk Nederland. Deelnemende organisaties aan CCP 2010 waren 3 x M, Bartiméus Sonneheerdt, Compassion Nederland, De Verre Naasten, Exodus Nederland, ICCO. Kerk in Actie, LEPRAzending Nederland, MAF Nederland, Nederlands Bijbelgenootschap, Open Doors, Red een Kind, Tear, World Vision, Woord & Daad, Wycliffe Bijbelvertalers, ZOA Vluchtelingenzorg.

24-08-2010
Samenleving
https://www.christelijkcharitatiefpeil.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies