Baptisten denken na over roeping bij opening collegejaar

De baptisten moeten komen tot een gezamenlijke ambtopvatting, ter bescherming van hun voorgangers. Tot die conclusie kwam dr. Henk Bakker zaterdag 4 september in zijn openingscollege van het Baptisten Seminarium over roeping. ‘Het ambt en de ambtsopvatting, en parallel daaraan de roeping en het roepingsbesef, bevinden zich in een crisis.

Het ambt wordt vaak niet meer zozeer gezien als een bediening, maar als een klus die moet worden geklaard en die bestaat uit te controleren activiteiten waar de gemeente voor betaalt. En die bovendien in de ogen van mensen gebukt gaat onder een groot ‘dat kan ik ook’-gehalte’, aldus Bakker.

In Het Brandpunt in Doorn werd zaterdag officieel het 53e studiejaar van het Baptisten Seminarium geopend, waarbij tevens negen studenten hun diploma ontvingen. Thema van de bijeenkomst was ‘Vocatio: Je roeping verstaan’. Dr. Henk Bakker, docent aan het Baptisten Seminarium en tevens universitair docent aan de VU, wees erop dat nieuwe, populaire modellen van geestelijk leiderschap de aandacht verleggen van het ambt naar de persoon. ‘Met andere woorden: iedereen met een beetje gaven, talenten en persoonlijkheid kan preken, de zegen uitspreken, de tafel bedienen, beleid voor de gemeente ontwikkelen, en dergelijke. De vraag is of de bediening van voorganger zo niet stelselmatig wordt ‘uitgekleed’ en te veel als slechts een functionele taak wordt gezien, die een gemeente ook nog simpelweg kan inkopen. Is de voorganger niet meer dan een werknemer die zijn uurtjes maakt en de klus klaart?’ vroeg Bakker zich af.

Volgens Bakker valt historisch te constateren dat het voorgangersprofiel ook binnen de baptistentraditie zich conform de maatschappelijke en culturele trends steeds meer ontwikkelt van een ambtsdrager naar prestatiegerichte werknemer. ‘Hij moet een leider, visionair, inspirator, manager, toeruster en trainer van hoge kwaliteit zijn en kan in de spanning die dit oproept vastlopen.’ Daarnaast hebben voorgangers te maken met een versnipperde inkoop van professionals in gemeenten, een hoge werkdruk, een teruglopend roepingsbesef en een gebrek aan tijd voor enerzijds studie en anderzijds het op peil houden van de eigen spiritualiteit. Bakker wees ook op een recent onderzoek waaruit blijkt dat veel voorgangers behoefte hebben aan coaching, maar dat lang niet altijd krijgen. ‘Het Seminarium investeert daarom preventief in supervisie- en intervisietrajecten’, merkte Bakker op.

Om de voorganger te beschermen tegen de gevolgen van al deze tendensen, moet ‘het ambt, de bediening van voorganger, steviger worden aangezet en neergezet, duidelijker omlijnd, en met heldere bevoegdheden’, vindt Bakker. Daarbij moeten we ook terugkomen van het idee dat het ambt maakbaar is. ‘Een voorganger is door God tot dit ambt geroepen, en anderen zijn dat niet. Hier zit iets eigenmachtigs in van God dat de vrije moderne mens irriteert. Hij denkt dat de kerk even maakbaar is als een voetbalclub. Je hebt het voor het uitkiezen, als je maar geld hebt. Maar zo is het in het Koninkrijk van God niet. Laten we ons bekeren van de maakbaarheid van de gemeente en christenen zijn die geloven in een God die spreekt en roept. De kerk kiest, maar de roeping is van God en stijgt uit boven die keuze.’

Voor komend studiejaar telt de studentenpopulatie van het Baptisten Seminarium 28 personen. Zij studeren op verschillende universiteiten en hogescholen. Het seminarium verzorgt de kerkelijke vakken op hbo- en academisch niveau. Er wordt nauw samengewerkt met de Vrije Universiteit in Amsterdam en met de hbo-opleidingen van de Christelijke Hogeschool Ede en de Christelijke Hogeschool Windesheim. Bij de laatste heeft het Seminarium met ingang van dit jaar een hbo-deeltijdopleiding samen met de Azusa-opleiding van de Vereniging van Pinkster- en Evangeliegemeenten.

05-09-2010
Kerk
https://www.baptisten.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies