Eerste Refo500-conferentie in Louisville

In Louisville in de Amerikaanse staat Kentucky, zijn maandag en dinsdag de uitdagingen en mogelijkheden tussen nu en het 500e geboortejaar van de Reformatie in 2017 besproken. Meer dan 70 mensen kwamen naar de eerste Refo500-conferentie op de prachtige campus van Refo500-partner the Southern Baptist Theological Seminary.

Veel lezingen gingen maandag over de relevantie van de Reformatie. Volgens dr. Timothy George, president van Beeson Divinity School en één van de hoofdsprekers van het programma op maandag, was de Reformatie als een aardbeving als het gaat om allerlei vragen rondom de Bijbel. Volgens hem grepen de reformatoren uit de 16e eeuw vooruit op postmoderne vragen rondom de uitleg van de bijbel.

Ook de Lutherse theoloog dr. Erik Herrmann van Concordia Lutheran Seminary noemde in zijn lezing de postmoderne mens, die te midden van desoriëntatie op zoek is naar zekerheid. Luthers theologie van het woord kan mensen helpen zekerheid te vinden in de belofte.

Johannes Witte van Witte Travel legde uit, dat praten over de Reformatie één ding is, maar dat een bezoek aan de plaatsen waar het destijds gebeurd is (zoals Wittenberg, Heidelberg, Genève etc.) een heel andere ervaring kan zijn. Hij raadde dit dan ook iedereen aan. Dr. Frieder Hepp van het Kurpfälzisches Museum Heidelberg liet aan de hand van vele afbeeldingen zien, waarom een bezoek aan Heidelberg meer dan de moeite waard is en hij sprak de hoop uit, dat er veel reizen zullen volgen in de komende jaren, bijvoorbeeld in het jaar 2013, waarin het 450e jubileum van de Heidelbergse Catechismus groots zal worden herdacht.

Eén van de belangrijkste voormannen van het gereformeerde baptisme in Amerika is dr. R. Albert Mohler, president van het Southern Baptist Theological Seminary. In zijn toespraak sloot hij aan bij het bekende motto ecclesia reformata, semper reformanda. Een motto waarvan de herkomst weliswaar niet bekend is, maar dat duidelijk aangeeft dat de reformatie nooit ophoudt. Hij noemde een aantal voorbeelden van gebieden waarop Reformatie blijvend nodig is, zoals de reformatie van de prediking en de reformatie van de missionaire opdracht van de gemeente.

Op de tweede dag van de conferentie stonden lezingen van Joel R. Beeke van Puritan Reformed Seminary en Frank James III van Gordon-Conwell Seminary, J.V. Fesko van Westminster Seminary California en verschillende workshops op het programma. De conferentie werd afgesloten met een gezamenlijke lunch.

28-09-2010
Kerk
https://www.refo500.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies