‘Wegens hervorming vooruitgang, wegens scheuring vergissing’. Dat was het antwoord van dr. Antoine Bodar zaterdagavond op de vraag of de Reformatie vergissing of vooruitgang was. Hij sprak deze woorden in de Sint-Janskerk te Gouda, waar meer dan 500 mensen naar het avondprogramma van Rewind Forward, de opening van Refo500, waren gekomen.
Ook andere sprekers die avond, waaronder mr. Kees van der Staaij (SGP) en dr. Anne van der Meiden noemden de kerkelijke verdeeldheid na de Reformatie als negatief gevolg. De positieve waardering was er ook, bijvoorbeeld van de zijde van mevrouw dr. Heleen Dupuis (VVD), die het protestantisme en liberalisme als ‘voor de hand liggende partners’ betitelde.
Het dagprogramma trok veel bezoekers. Na een wat aarzelend begin zaterdagochtend vonden uiteindelijk zo’n 1500 mensen overdag de weg naar de Sint-Janskerk in Gouda voor de opening van Refo500.
Programma-onderdelen die zich mochten verheugen in veel belangstelling waren bijvoorbeeld het optreden van de formatie Sela, een workshop ‘Zing mee met Luther’ een debat over de kerk als kop van Jut onder leiding van Andries Knevel en een tafelgesprek met Sadik Harchaoui (Forum) en Ahmed Akgunduz (rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam). In dit tafelgesprek werd van de zijde van de rector benadrukt dat de islam in politieke zin in principe ruimte toekent aan niet-islamieten, maar dat een reformatie in de islam zoals die in de christelijke kerk heeft plaatsgevonden onmogelijk is. Angst voor opkomst van de islam kwam ook ter sprake. Sadik Harchaoui kon zich bij die angst wel iets voorstellen, maar gaf aan dat hij die angst dan graag bespreekbaar wilde maken.
Tijdens 5en9 stellingen, onderdeel van het jeugdprogramma, gingen ds. Arenda Haasnoot, vice-voorzitter van de PKN-synode, Eric van den Berg, katholiek internetondernemer, en Hans Maat, stafwerker bij de HGJB, in gesprek. Stellingen over kerk en jongeren, die via Twitter waren ingediend, kwamen aan de orde. De sprekers gingen in op vragen als: ´Tast Twitter het gezag in de kerk niet aan?´ en ´Hoe kun je het Evangelie verspreiden via Twitter?´. Twitter en andere social media blijken volgens de sprekers goed te kunnen functioneren als een middel om jongeren te bereiken. Jongeren zijn op zoek naar identificatiefiguren, die ook via de social media te vinden zijn. De kerk moet daarvoor inspirerende leiders naar voren schuiven.
De organisatie toonde zich zeer tevreden over het aantal bezoekers en datzelfde geldt voor de partners van Refo500. Zij gaven aan veel belangstelling te hebben gekregen bij hun stands. Veel partners hebben daarnaast inmiddels de ervaring, dat Refo500 een goed platform is om samen te werken met andere organisaties, ondanks verschillen in kerkelijke achtergrond.
31-10-2010
Kerk