De bouw van een kathedraal

Tijdens de bouw van een kathedraal liet de architect de mensen naar binnen om de voortgang van de bouw te bekijken. Maar heel merkwaardig, de mensen hadden alleen maar kritiek op wat ze zagen. Ze waren heel negatief in hun oordeel over hoe het gebouw zou worden. De architect had na een tijdje genoeg van al die kritiek en hij sloot de deuren voor het publiek. Zo kwam het gebouw na verloop van tijd klaar. En opnieuw gingen de deuren op en de mensen kwamen in grote aantallen naar binnen en keken vol bewondering naar het prachtige interieur van de kathedraal. Iedereen was vol lof en bewondering over het prachtige gebouw.

Zo wordt de gemeente van God ook vergeleken met een gebouw, ja met een tempel. Paulus zegt dat hij als een wijs bouwmeester het fundament van het gebouw van God heeft gelegd en dat anderen daarop verder bouwen. De mensen kunnen bouwen met goede en met slechte materialen, namelijk met ‘goud, zilver en kostbare stenen’, maar ook met ‘hout, hooi of stro’ (1Kor.3:10-12).

Als we zien hoe de mensen bouwen aan de gemeente, dan is kritiek meestal we op zijn plaats. Het werk van mensen is vaak zwak, onvolmaakt, vol met fouten.

Maar we mogen dit gebouw ook bezien als het werk van God en van de Here Jezus. De Heer Jezus heeft gezegd dat Hij ‘op deze rots zijn gemeente zal bouwen’ (Matth.16:18). Wanneer we de gemeente zien als het werk van God en van de Here Jezus, dan is de gemeente volmaakt, volkomen. Hierbij moeten we voorzichtig zijn met onze kritiek. Wij kunnen het geheel niet overzien. Waneer het gebouw klaar is, wanneer de gemeente voltooid is en opgenomen om voor altijd bij de Here te zijn, dan is zij volmaakt in haar schoonheid, zonder vlek of rimpel.

Wat betreft het voorbeeld van de bouw van een kathedraal: Wij moeten voorzichtig zijn met onze mening en onze kritiek op het werk van God in ons leven en bij anderen. Wij moeten bedenken dat zijn werk nog niet af is. Wij zien alleen maar de details, wij begrijpen veel dingen niet. Wanneer we bij de Heer Jezus zijn, of om bij het voorbeeld te blijven, wanneer het gebouw voltooid is, wanneer we het geheel kunnen overzien, dan zullend we vol bewondering en vol lof Hem loven en prijzen.

19-12-2010
132

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies