De gevolgen van hebzucht

Een buurman van Abraham Lincoln hoorde eens buiten kinderen luidkeels huilen en schreeuwen. Hij ging bij de deur kijken, wat er aan de hand was. Hij zag Lincoln met twee van zijn huilende zoontjes voorbijlopen. ‘Wat is er met uw jongens aan de hand’? vroeg hij. Lincoln antwoordde: ‘Hetzelfde als wat er met de hele wereld aan de hand is. Ik heb drie walnoten en ze willen er allebei twee hebben’.

In de Bijbel worden we gewaarschuwd tegen de gevaren van de hebzucht. Bijvoorbeeld in Lukas 12:13-21, waar we lezen dat iemand aan de Here Jezus vraagt, of Hij tegen zijn broer wil zeggen, dat hij de erfenis met hem moet delen. Tegen deze man zegt de Heer Jezus onder andere: ‘Let op en waakt voor alle hebzucht’ en dan vertelt de Here Jezus de gelijkenis van de rijke dwaas. Namelijk van een man die veel bezittingen wist te krijgen, die steeds rijker en rijker werd, totdat God tegen hem zei: ‘Dwaas, in deze nacht zal men uw ziel van u afeisen, en wat u bereid hebt, voor wie zal het zijn? Zo is hij die voor zichzelf schatten verzamelt en niet rijk is in God’.

In 1 Tim.6:9,10 schrijft Paulus over de gevaren voor mensen die rijk willen worden. Daar lezen we het bekende gezegde, dat de geldzucht de wortel is van alle kwaad.

19-12-2010
132

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies