Kerken nemen gas terug op Warmetruienzondag

Op zondag 20 februari gaat in verschillende Nederlandse kerken de verwarming 1 of 2 graden omlaag. Allemaal doen ze mee met Warmetruienzondag 2011, een initiatief van ontwikkelingshulporganisatie Tear.

Elke graad Celsius minder, levert een energiebesparing op van zo’n 7 procent en daarmee ook 7 procent minder CO2-uitstoot. Omdat christenen ’s zondags veelal samenkomen in grote gebouwen zoals kerkzalen of aula’s van scholen waar flink gestook moet worden, scheelt dit een aanzienlijke hoeveelheid energie, broeigassen én geld.

Het doel van Warmetruienzondag: kerken nemen wat gas terug en steunen daarmee mensen en gemeenschappen die slachtoffer zijn van klimaatverandering. Een vorm van vasten en bezinnen. “Natuurlijk gaat de kerk de wereld niet redden van klimaatverandering, door een zondag te minderen.”” zegt Thimo den Hartog, campagneleider bij Tear. “”Maar we weten wel dat wereldwijd veel natuurlijke bronnen uitgeput raken, zoals fossiele energiebronnen en landbouwgronden. Daarbij verandert het klimaat en neemt de wereldbevolking toe.

Kunnen we dat als kerk stoppen? Waarschijnlijk niet. Maar we kunnen wel nog ergere schaarste voorkomen, door te proberen dichtbij Gods regels te leven. En dus eerlijk te delen en trouw zijn in de zorg voor wat al wat leeft.””

Klimaatverandering is een relevant onderwerp voor Tear als hulporganisatie. Het zijn namelijk vooral de kansarme gemeenschappen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika die lijden onder extreme weersomstandigheden. Woestijnen rukken op door ontbossing, waardoor bij hevig regenval de kans op levensgevaarlijk modderstromen toeneemt. In Afrika raakt landbouwgrond uitgeput en ook in Azië wordt voedsel steeds schaarser. Terwijl daar de bevolkingsgroei het hoogst is.

Meer informatie hierover staat op www.warmetruienzondag.nl.

Warme Truienzondag op 20 februari sluit aan bij Warme Truiendag op vrijdag op 4 februari. Thimo den Hartog: “”We hopen dat de acties elkaar versterken, en dat alle mensen die meedoen een dag lang aan den lijve ervaren hoezeer we vertrouwd zijn met ons klimaat. Een fris dagje werken of kerken, – ook al is het wat oncomfortabel – kan voor niemand kwaad.””

Zoals gezegd zijn kerken grootverbruikers van energie. Met name omdat het gebouwen zijn die niet dagelijks volop worden benut, kost het steeds opnieuw verwarmen van de vertrekken veel gas. Een groep vrijwilligers in de gemeente Ede deden daarom metingen in verschillende kerkgebouwen. Hiervoor ontwikkelden zij een wetenschappelijk verantwoorde meetmethode met behulp van dataloggers die gedurende een aantal weken in het kerkgebouw worden opgehangen.

En de eerste meetresultaten van ruim twintig kerkgebouwen in de gemeente Ede, liegen er niet om. De cijfers tonen aan dat in een aantal van deze gebouwen tot wel 40 procent kan worden bespaard op gas, enkel met verbetering van het binnenklimaat en dus zonder hoge investeringskosten. Thimo den Hartog: “”Reden temeer om te starten met een jaarlijkse Warme Truienzondag. Hopelijk gaan kerken op zoek naar duurzame oplossingen voor hun energieverbruik.””

15-01-2011
Kerk
https://www.warmetruienzondag.nl/”

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies