SchuldHulpMaatje al in 10 plaatsen actief

Inmiddels zijn Alphen aan den Rijn, Delft, Den Haag, Dordrecht, Heerlen, Hellendoorn, Hilversum, Leeuwarden, Nijmegen en Lelystad gestart. Nog 30 steden hebben momenteel serieuze belangstelling getoond. Er zijn inmiddels in totaal zo´n 3500 bezoekers geïnformeerd, dit gebeurt via de speciaal ingerichte helpdesk en website voor belangstellenden.

Het idee om de toenemende schuldenproblematiek in de samenleving interkerkelijk en met Christelijke Organisaties op te pakken blijkt een succes. Het blijkt dat diaconale vrijwilligers een wezenlijke bijdrage kunnen leveren bij preventie, ondersteuning en nazorg bij financiële problemen. Het doel is dat er in 2011 op 25 plaatsen in het land 600 vrijwilligers actief zijn als maatje. Dat was de voorwaarde die de overheid stelde voor de subsidie voor het project. De organisatoren hebben alle reden om aan te nemen dat dit aantal nog dit jaar overschreden zal kunnen worden.

In Oktober ging het project SchuldHulpMaatje van start. Degelijk opgeleide vrijwilligers bieden ondersteuning aan mensen in financiële nood. Iedereen zonder onderscheid van geloof, huidskleur of geaardheid wordt geholpen. Hiervoor werken kerken, ouderenbonden en maatschappelijke instellingen zoals bureaus voor schuldhulp en sociale diensten nauw samen. Het nieuwe project blijkt in een grote behoefte te voorzien.

Burgerlijke overheden tonen zich enthousiast over de concrete aandacht die maatjes bij mensen in schuldnood kunnen geven. Door hun tijdige inzet wordt vaak meer sociale ellende voorkomen. Daarnaast bespaart de samenleving extra kosten als bijvoorbeeld een energieafsluiting of een huisuitzetting wordt voorkomen. Het project is een initiatief van Kerk in Actie, het landelijk Katholiek

Diaconaal Beraad (LKDB), Samen Kerk In Nederland- de migrantenkerken(SKIN), de Evangelische Alliantie en de Protestants Christelijke Ouderenbond (PCOB).

Er zijn samenwerkingsafspraken gemaakt met expertisepartners: Modus Vivendi, De Budgetteer, twee NEN 8048 gecertificeerde Schuldhulporganisaties, Bos Consulting en daarbij Crown Financial Ministries een internationaal(in 80 landen) opererende vrijwilligers schuldpreventie stichting om de vakexpertise te borgen.

Uit een onderzoek uit pilotgemeente Lelystad blijkt dat elke geïnvesteerde euro in zo’n opzet in dit opzicht de overheid, het bedrijfsleven en de samenleving het tienvoudige oplevert. Het succes van SchuldHulpMaatje schuilt in de brede interkerkelijke samenwerking en de deskundige inbreng van professionals.

De motivatie voor het project is ingegeven door de toenemende vraag naar financiële hulp bij kerken (in november 2010 is het Armoedeonderzoek 10 gepresenteerd van de gezamenlijke kerken) en de constatering dat ook burgerlijke gemeenten en bureaus voor schuldhulp de vraag nog nauwelijks aankunnen. Een SchuldHulpMaatje helpt zijn cliënt met preventie, ondersteuning tijdens een traject van schuldhulp en biedt nazorg vanuit bewogenheid voor de medemens. Dit gebeurt aanvullend op de

activiteiten van de burgerlijke overheid en in goed overleg. Daarbij is er veel aandacht om herhaling van het probleem in de toekomst te voorkomen. Betrokkenen worden hierin ondersteund door bijvoorbeeld gedragsverandering te stimuleren, het verbreden van het sociale netwerk en eigen kwaliteiten van mensen voorop te zetten.

Om geïnteresseerden, kerkleiders, diakenen en diaconaal werkers te informeren over de eerste ervaring van het project SchuldHulpMaatje organiseert de Evangelische Alliantie op 12 februari 2011 het symposium “Schuldhulp: samen lukt ‘t.” Men verwacht ongeveer 300 bezoekers. Cynthia Ortega, Tweede Kamerlid van de Christenunie zal het symposium openen. Gasten kunnen kiezen uit een 15-tal workshops om zich op de hoogte te stellen van de vele facetten van het maatjesproject.

Ook De EO besteedt op dezelfde dag in “Door De Wereld”, 18.55 uur, Ned 2 aandacht aan het symposium en laat maatjes en hun cliënten aan het woord over hun ervaringen.

Locatie: Ichthuscollege, Vondellaan 4, Veenendaal.

Programma: van 10.00-16.00 uur, inloop vanaf 9.30.

Kosten: € 20,- per persoon, inclusief koffie/thee en uitgebreide lunch.

EA deelnemers ontvangen € 5,- korting.

Groepskorting: bij aanmelding van 5 personen uit één gemeente 1 persoon gratis!

Aanmelden voor symposium: www.ea.nl

Informatie over het project: www.schuldhulpmaatje.nl

11-02-2011
Samenleving
www.schuldhulpmaatje.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies