Stichting Elim in Doorn is de distributeur van biologische Silaa koffie uit Thailand. Silaa koffie werkt te midden van de Karen bevolking in het noorden van het land. Het idee is ontstaan omdat de regering van Thailand de Karen verboden heeft om nog langer bos op de bergen te kappen om rijstvelden aan te leggen. Doordat koffie het beste onder bomen groeit, is het een goed gewas om de Karenbevolking een kans te bieden een nieuw leven op te bouwen. Tevens wordt zo het bos beschermd.
Silaa koffie wordt geleid door een Nederlands zendingsechtpaar dat al 25 jaar in het gebied woont en werkt. Zo’n vijf jaar geleden zijn zij gestart met dit koffieproject.
De verbouw van koffie in de bergen biedt een mogelijkheid voor de Karen om als gezin bij elkaar te zijn en in eigen onderhoud te voorzien.
Zo wordt voorkomen dat veel mannen naar de stad trekken om daar werk te zoeken waardoor de gezinnen ontwricht worden. De verleidingen in de stad op gebied van drank, luxe goederen en een immorele levensstijl zijn erg groot. Het verdiende geld komt vaak niet eens bij het gezin terecht maar is al op voor het ontvangen is. Op het ogenblik zijn 100 boeren betrokken bij Silaa Koffie, hiervan zijn zo’n 50% christen en 50% niet-christen.
Silaa Koffie werkt volgens het in Nederland nog weinig toegepaste Business as Mission (BAM) concept. BAM is een relatief nieuw begrip maar heeft een bijbelse basis. De kern ervan is dat het Evangelie niet alleen een geestelijke boodschap is, maar ook sociale, economische en ecologische kanten heeft. Verkondiging en zorg voor de medemens en voor de schepping zijn niet te scheiden. BAM is onderdeel van een wereldwijde beweging die Gods oproep erkent om het hele Evangelie aan de hele mens in de hele wereld te brengen.
Silaa koffie is 100% eerlijke, biologische arabica koffie van hoge kwaliteit. Het wordt verbouwd op een hoogte van 1000 meter, waardoor de beste koffie verkregen wordt. De schaduwplanten waaronder de koffie groeit zorgen voor de juiste omstandigheden. De planten krijgen ruim de tijd om volwassen te worden waardoor de natuurlijke suikers in de koffiebonen zich ten volle kunnen ontwikkelen. Zo ontstaat een koffie met een rijke, intense en kruidige smaak.
Silaa koffie wordt met name aanbevolen aan kerken en gemeenten die koffie drinken na de dienst. Wat is er mooier dan een lekker kopje koffie drinken en tegelijk zorg dragen voor je medemens en hem een kans geven het Evangelie te horen? Op het werk of thuis kan natuurlijk ook.
27-05-2011
Buitenland
https://www.elim.nl