Van 8 tot 10 juni wordt in het Instituut voor Zwitserse Reformatiegeschiedenis (van de Theologische Faculteit van de universiteit Zürich) de eerste conferentie van het Reformation Research Consortium (RefoRC) gehouden. RefoRC is de academische afdeling van Refo500, het internationale platform dat met het oog op het jubileum van de reformatie in 2017 wereldwijd een groot aantal activiteiten ontwikkelt en zich met de relevantie van de 16e eeuwse reformaties bezighoudt.
© foto christelijknieuws.nl
Deze eerste conferentie stelt kritische vragen aan de reformatie. Daarbij gaat het niet zozeer om de vraag of Luther al dan niet zijn stellingen aan de deur van de slotkapel van Wittenberg heeft aangeslagen, maar veel meer om het begrip ‘reformatie’ en de mogelijk daaraan verbonden mythevorming. Is de reformatie wel een Duits fenomeen met invloed in heel Europa en moet het daarom als zodanig ook gevierd worden? Is het niet vooral een fenomeen dat zich in een binnenkerkelijke vroomheid heeft afgespeeld? Of moet de reformatie vooral politiek en cultureel bekeken worden? Hoe verhouden zich theologie en cultuur in de reformatorische bewegingen? Is de katholieke reformatie van de 16e eeuw niet toch een ‘contra-reformatie’?
De sprekers die zich met deze vragen bezighouden, geven de thematiek een speciale dimensie. Zo behandelt Ignasi Fernández Terricabras (Universiteit van Barcelona) de vraag, of de ‘contra-reformatie’ niet uitsluitend een Spaanse aangelegenheid was. Emidio Campi (Universität Zürich) zal in zijn lezing ingaan op de vraag, of de reformatie in de kern een oer-Duitse gebeurtenis is. Kunsthistorica Bridget Heal (University of St. Andrews) werpt de vraag op, of de reformatie wel echt zo gericht was op het Woord als veel protestanten dat graag gezien willen hebben.
Binnen RefoRC werken universiteiten en andere wetenschappelijke instituten aan gemeenschappelijke onderzoekprojecten, edities, conferenties, cursussen en training van jonge wetenschappers. Jaarlijks wordt een interdisciplinaire conferentie gehouden, waar in plenaire lezingen de nieuwste onderzoekresultaten gepresenteerd worden en waar vooral jonge wetenschappers een podium geboden wordt om hun projekten via short papers te presenteren.
Direct na de aankondiging werd duidelijk, dat er grote belangstelling voor de eerste RefoRC conferentie in Zürich was. Geïnteresseerden uit de hele wereld meldden zich aan en de conferentie was snel volgeboekt. Doel van RefoRC is, de samenwerking tussen universiteiten te bevordereren en internationale wetenschappelijke netwerken uit te breiden. De volgende conferentie wordt van 10-12 mei 2012 in Oslo gehouden.
03-06-2011
Kerk
https://www.refo500.nl