Groei voor De Verre Naasten in 2010

In 2010 ondersteunde De Verre Naasten, samen met de zendende instanties, 50 kerken en organisaties in 27 landen met hun zending- en hulpverleningsprogramma’s. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2010. ‘Meer rechtstreeks contact tussen kerken in Nederland en kerken in het buitenland’ dat is volgens Robert Scholma, directeur van De Verre Naasten, een van de belangrijkste winstpunten van 2010.

Door de programma’s zijn vele tienduizenden mensen bereikt met het evangelie en praktische hulp. In totaal ontving de organisatie in 2010 ruim 4,6 miljoen euro aan inkomsten, 5% meer dan in 2009. Van de ontvangen inkomsten kon 4,2 miljoen euro direct worden besteed aan de doelstelling, een groei van 10% ten opzichte van vorig jaar.

2010 was een jaar met veel hoogtepunten, zoals de succesvolle evangelisatie- en kerkplantingsprogramma’s in India en Brazilië, de bevestiging van de eerste Beninse predikant van de gereformeerde kerk in Benin, de opening van een nieuw gebouw voor het verslavingszorgproject in Oekraïne en de snelle en adequate noodhulp in Kenia en India. Een andere gebeurtenis die de organisatie tot vreugde stemt, is het herstellen van de banden met de kerken in Congo die in 2008 werden verbroken. “Van beide kanten is verootmoediging uitgesproken. Een hele waardevolle gebeurtenis”, aldus Robert Scholma, directeur van De Verre Naasten.

Ook het werk van De Verre Naasten in Nederland kende diverse hoogtepunten, zoals de DVN-dag, de integratie van de vereniging Emission met De Verre Naasten, waardoor het werk is uitgebreid met mediaprogramma’s, en meer rechtstreeks contact tussen kerken in Nederland en kerken in het buitenland. Dat laatste is volgens Scholma een van de belangrijkste winstpunten van 2010: “De kerken, verenigd in zendende instanties, zijn daardoor meer betrokken geraakt bij het zendings- en ontwikkelingswerk. Bovendien hebben we een aantal programma’s en partners in ontwikkelingslanden die we al steunden, kunnen koppelen aan een zendende instantie in Nederland. Die ontwikkeling drukt precies uit wat De Verre Naasten wil zijn: een schakel tussen de kerken hier en de kerken daar. Dat er in 2010 meer betrokkenheid is ontstaan, betekent dat we meer werk hebben kunnen doen en dat we dat bovendien beter en efficiënter konden doen.”

De inkomsten van De Verre Naasten groeiden, tegen de verwachting in, met 5%. “Daaruit blijkt de steun en trouw van donateurs, kerken en diaconieën. Het geld dat we in samenwerking met de zendende instanties hebben kunnen besteden, is flink gegroeid”, vertelt Scholma. Tegelijkertijd zijn er zorgen: “We hebben 2010 met een tekort van een half miljoen euro afgesloten. En dat terwijl we juist zo graag méér willen doen, vooral als onze partners hun nood met ons delen. In dat opzicht belooft 2011 ook weer een uitdagend jaar te worden”.

De Verre Naasten is de uitvoerende organisatie van Deputaten Zending, Hulpverlening en Training van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt in Nederland. De Verre Naasten helpt wereldwijd kerken met groeien, Gods liefde bekendmaken en armoede en onrecht bestrijden.

29-06-2011
Hulpverlening
https://www.deverrenaasten

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies