Patson Netha op Xnoizz Flevo Festival

In 1979 werd Patson Netha jongerenpastor. Dat was nog voor de onafhankelijkheid van Zimbabwe. Het Smith-regime was destijds erg wreed voor de zwarte bevolking en vooral voor de activistische jongeren. In die tijd groeide Patsons verlangen om de boodschap te brengen van gerechtigheid, eerlijkheid en het besef dat iedereen gelijk is in Gods ogen. Patson Netha is in Nederland om tijdens het Xnoizz Flevo Festival (18-21 augustus) een workshop te houden over gerechtigheid en een dienst te leiden.

Foto: christelijknieuws.nl tekst: tear

Kunt u een duidelijk voorbeeld geven van hoe u in uw werk omgaat met onrecht?

In een plaatje genaamd Bangiqophile in Tsholotsho is er een grote behoefte aan water. In de jaren tachtig is in dit gebied een massamoord gepleegd op de mensen van het Matabeleland door het huidige regime. De afgelopen dertig jaar is er helemaal niets geïnvesteerd in dit gebied en is het erg achtergesteld. Mensen lopen hier tien tot vijftien kilometer per dag om hun kudden te laten drinken en zelfs om in hun eigen drinkwater te voorzien. Het is een gepolariseerde gemeenschap met veel geschillen en gevechten. Het feit dat er geen enkele ontwikkeling is geweest in dit gebied is opzichzelf al een onrechtmatig iets. Maar er is ook de extreme armoede van de mensen hier. Het water dat wij hen geven verlicht hun problemen en forceert hen om samen te werken, dader en slachtoffer. Daarnaast bieden wij seminars aan over vrede stichten. De dader en het slachtoffer komen hier om hun problemen op te lossen zodat wij in vrede samen kunnen leven in deze gemeenschap.

Hoe gaat u in uw privéleven om met armoede en ongerechtigheid?

Ik zie het als een geestelijke strijd die alleen door gebed gestreden kan worden. Denk bijvoorbeeld aan schending van mensenrechten en het helpen van de armen. Dat is een kwestie van eerst bidden en dan vervolgens in actie komen onder de zegen van het gebed.

Waar vind u inspiratie om door te gaan met uw werk?

Natuurlijk vind ik mijn inspiratie in de bijbel. Jezus Christus wijst altijd op gerechtigheid en er zijn zoveel plekken in de bijbel te noemen waar voorbeelden worden aangehaald waar recht gedaan wordt aan mensen in ongerechtvaardigde situaties. Voor in het boek Micha. God is een God van gerechtigheid en daar krijg ik inspiratie van!

Hoe betrekt u de lokale kerk bij uw werkzaamheden?

De lokale kerk zet zich samen met ons in voor de verschillende waterproject. Het bijzondere aan deze projecten is dat het een enorme mooie en effectieve manier is van vrede stichten. We laten de lokale bevolking een dam bouwen en daar heb je natuurlijk een comité voor nodig. Wij dringen er op aan dat allemaal verschillende mensen van verschillende achtergronden in dit comité plaatsnemen. Zodat je het slachtoffer en de dader naast elkaar hebt zitten en dat ze samen moeten werken voor zo’n basisbehoefte als water. Op deze manier gaan ze samen werken, waardoor ze met elkaar in gesprek (moeten) gaan. Voordat wij het woord ‘vrede’ in onze mond kunnen nemen, hebben zij er vaak onder het werken al over gesproken. Dat is een prachtig voorbeeld.

21-08-2011
Jongeren
https://www.tear.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies