Afgelopen zaterdag heeft Willem de VInk tijdens de Lees & Luisterbeurs de onlangs verschenen Tienerbijbel gesigneerd. Het is een kloek boek geworden met een internationale uitstraling, voorzien van veel prachtige illustraties van Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink.
© christelijknieuws.nl
De Tienerbijbel wil jongeren vanaf 10 jaar stimuleren om de bijbel te leren kennen. De inhoud is niet moraliserend of historiserend, maar inspirerend. Jongeren worden aangesproken door begrippen als geheime krachten en symboliek. In de Tienerbijbel zit daarom als het ware een tweede laag. Telkens licht Jezus op, zelfs in de symboliek die in de tekeningen verwerkt zit. Dat stimuleert om op zoek te gaan naar de grote lijnen en de diepere betekenissen.
De Tienerbijbel onderscheidt zich van bijbels voor volwassenen omdat hij een selectie van navertelde tekst bevat. Hij onderscheidt zich van kinderbijbels door een wat hoger niveau van tekst en een relatief compacte verteltrant.
Het boek bestaat uit twaalf delen. Bij het begin van elk deel wordt uitleg gegeven over de hoofdpersonen, locaties, de betreffende bijbelboeken en de grote lijn in de vorm van een queeste. Landkaarten en portretten versterken de begripsvorming. Ook wordt er extra informatie aangeboden in kadertjes naast de tekst om verbanden en achtergronden te verduidelijken. De delen tellen samen in totaal 250 verhalen, allemaal voorzien van een of meer kleurrijke illustraties.
Het boek is prachtig afgewerkt. Het heeft een stoer, stevig maar flexibel kaft en een robuust, bijna vierkant formaat. Er is gekozen voor milieuvriendelijk papier.De pagina’s hebben ronde hoeken en er is zelfs aan een leeslint gedacht. De Tienerbijbel wordt uitgegeven door Jongbloed, onder het label Benjamin. Uitgeverij Jongbloed is bekend van het drukken van bijbels en de boekenserie Dwarsliggers in dundruk.
De Tienerbijbel werd in eigen beheer ontwikkeld en geschreven door Willem de Vink, illustrator, schrijver en veelgevraagd spreker en bijbelleraar. Hij is bekend van het stripboek ‘Jezus Messias’ (inmiddels verschenen in meer dan vijftig talen), het dagboek ‘Goede Genade!’ (al vijf keer herdrukt) en zijn opvolger ‘Genade op genade’. Hij werkte vier jaar aan de Tienerbijbel, waarvan drie jaar samen met de tekenaars en met Marian, zijn vrouw, die de vormgeving van het omslag en binnenwerk verzorgde. Momenteel schrijft en illustreert hij een derde dagboek.
Rode draad in de Tienerbijbel is de persoon van Jezus. De tekst werd geschreven vanuit de visie zoals Jezus die zelf heeft neergezet. Zoals Hij zegt, heeft alles in de bijbel betrekking op Hem: ‘Welnu, de Schriften getuigen over Mij…’ (Johannes 5 vers 39-40).
De auteur is goed thuis in de bijbel. Hij hanteert een vaardige pen en weet de verhalen vaak creatief en verrassend te verwoorden, of vanuit een bijzonder perspectief na te vertellen. De teksten bevatten mooie vondsten en woordspelingen. De verhaalkeus van de auteur is soms verrassend. Naast de bekende verhalen over Adam en Eva, Abraham, Mozes, David, Ruth, Esther, Jezus en de eerste apostelen komen er ook minder bekende verhalen en teksten aan bod, zoals bijvoorbeeld Job, Hooglied, Habakuk, Maleachi, verschillende brieven van Paulus en Openbaring.
Arjan Wilschut tekende meer dan 300 platen in zijn verfijnde, uitgeklede stijl met scherpe lijnvoering. Sommige platen schilderde hij in een speciaal tekenprogramma op de computer. Hij heeft een achtergrond als tekenfilmmaker. Hij won diverse internationale prijzen voor zijn animaties en de publieksprijs van kinderen op het Holland Animation Festival 2009. Ook was hij winnaar van Het Hoogste Woord 2006 voor zijn kinderboek ‘De Adelaar en de Koning’ en in 2008 van de vormgevingsprijs De Verwondering voor zijn boek ‘De Beloning van de Koning’. Verder werkt hij voor educatieve uitgaven. Zie ook hetboekvanaderyn.com.
Timo Visser voorzag de meeste platen in de computer van kleur en sfeer en ontwierp gebouwen en voorwerpen. Hij heeft ervaring in de game-industrie en werkte ook al mee aan het prentenboek ‘Skip van Zandt’ van Willem de Vink. Zie ook ultimo.carbonmade.com.
Willem de Vink illustreerde zelf ook een deel van de Tienerbijbel.
De stijl van het tekenwerk verraadt de achtergrond van de illustratoren en sluit goed aan op de leefwereld van tieners van tekenfilms en games. De platen zitten vol sfeer en actie, maar geven ook vaak diepere betekenissen weer.
De website die over het deel van Jozef uit de Tienerbijbel werd gemaakt geeft alle veertien verhalen met extra betekenissen en betekenislagen weer, veel achtergrondinformatie en ook leuke suggesties voor praktische toepassingen in groepen. Fragmenten van de illustraties uit het boek ondersteunen de extra informatie. De website werd ontwikkeld en vormgegeven door de jonge ontwerpers van FlyStudio uit Utrecht. Zie: www.tienerbijbel.nl en www.jozefindebijbel.nl.
25-09-2011
Jongeren
https://www.tienerbijbel.nl