ProRomi Nederland koopt grond voor Roma-bevolking

In het Roma-getto ‘Dallas’ op Pata-Rat in Cluj-Napoca / Roemenië wonen ongeveer 700 Roma-zigeuners in 130 armzalige krotten. Zij wonen hier al tientallen jaren. Deze Roma voorzien in hun elementaire levensbehoeften door dagelijks op de vuilnisbelt, vijfhonderd meter verderop, het nog enigszins bruikbare afval te verzamelen en dat weer te verkopen. Men heeft dan in ieder geval wat te eten.

De onzekerheid van deze Roma is groot. Door de jaren heen hebben de gemeente en de politie vele malen hard ingegrepen en gedreigd om het getto plat te walsen. Inmiddels lijkt de gemeente Cluj zelfs een actief beleid te voeren om Roma van andere locaties in Cluj gedwongen naar Dallas te verplaatsten.

Onze veldwerkers ter plekke, Bert en Margriet Looij, werken al vijftien jaar te midden van deze Roma. Zij tonen de liefde van de Here Jezus door nieuwe huisjes te bouwen, door de kleuterschool, door medische zorg, en door het uitdelen van voedsel en kleding.

ProRomi heeft op 11 oktober 2011 een groot stuk van de grond (5.650 M2) van Dallas aangekocht, om daarmee de bewoners meer zekerheid te bieden. Wij willen heel graag een mooi kamp opbouwen, waar deze Roma in rust kunnen wonen, zonder de angst dat ze wellicht morgen moeten vertrekken. Het bedrag voor de aankoop van de grond is door Stichting ProRomi Nederland overgemaakt naar onze zusterstichting in Roemenië, de Fundatia ProRroma, die de grond op haar naam heeft laten zetten. Speciaal voor dit doel heeft een christenbroeder uit Friesland, die het werk van ProRomi al vele jaren steunt, een groot bedrag gedoneerd.

Als de Roma-zigeuners op onze eigen grond komen te wonen, hoeven ze in ieder geval minder te vrezen van de overheid van Cluj. Het stukje ProRroma-grond is een soort veilige haven. Zo bieden ProRomi en ProRroma bescherming aan Roma, die nog steeds vervolging en discriminatie ondergaan. Graag zouden we meer Roma deze zekerheid aanbieden! Wij zoeken dan ook naar mogelijkheden om meer grond te kopen, aangrenzend aan de grond die we al hebben.

Onze veldwerkers Bert en Margriet Looij werken op dit moment aan een plan voor het opruimen en herstructureren van het kamp en de bouw van een nieuwe ProRroma-school. Daar zal, naast twee klassen kleuteronderwijs, ook naschoolse opvang en huiswerkbegeleiding geboden worden aan Roma-kinderen die naar het staatsonderwijs gaan.

Stichting ProRomi Nederland zet zich in voor de armsten onder de Roma in Roemenië. Dit door middel van evangelisatie, op maat gesneden onderwijs, alfabetisering en de verbetering van de levensomstandigheden. Kijk voor meer informatie op www.proromi.nl

16-10-2011
Hulpverlening
https://www.proromi.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies