Op zaterdag 12 november is er wereldwijd aandacht voor longontsteking. Deze ziekte komt in Nederland natuurlijk ook voor, maar is relatief simpel te bestrijden met een antibioticakuurtje van de huisarts. In ontwikkelingslanden is dit, zeker voor kinderen onder de 5 jaar, een gevreesde infectie waar veel kinderen aan overlijden. World Vision richt zich met de zorg juist ook op deze kwetsbare kinderen. World Vision traint medisch personeel en pakt de oorzaken van longontsteking aan.
Mercy is een meisje van 10 maanden oud. Ze is geboren in het noorden van Oeganda. Mercy voelt al enkele dagen warm aan en hoest veel. Docrus Atim is de moeder van Mercy. Zij is erg bezorgd. De medisch werker van de kliniek, Lugard Okeny, meet de temperatuur van Mercy en constateert dat Mercy longontsteking heeft. Ze krijgt medicijnen mee om de longontsteking te bestrijden. De regering opende de gezondheidskliniek in 1995, maar het werd het volgend jaar gesloten omdat dorpelingen moesten vluchten voor de oorlog. Het gezondheidscentrum heropende in 2008 met hulp van World Vision.
Met support van World Vision werd er eveneens een kraamafdeling en een polikliniek geopend in 2009. “Gedurende de oorlog moesten we naar Gulu ziekenhuis”, vertelt Mercy’s moeder. “Dat is 20 km verder van hier, een lange afstand om met een ziek kind lopend af te leggen. Nu is er behandeling mogelijk dicht bij huis. Daar ben ik blij mee, want een longontsteking moet tijdig behandeld worden, anders zou mijn dochter dood kunnen gaan.”
Goede huizen zijn een groot probleem. Doordat ze gebouwd zijn van modder en een dak van stro hebben is er vaak een slechte ventilatie. En als het regent, wordt alles vochtig. Vaak is er maar 1 ruimte waar zowel in gekookt wordt op een open vuurtje van hout, als in geslapen wordt. Door de slechte ventilatie blijft de rook hangen wat kan lijden tot veel longproblemen, juist ook bij kinderen. World Vision geeft voorlichting over het koken op open vuur en motiveert gezinnen om niet te koken in dezelfde ruimte als waar er ook geslapen wordt. Daarnaast leert World Vision de mensen betere huizen te bouwen. Collette is een meisje wat dankzij World Vision een beter huis heeft gekregen. Ze vertelt: “Ik ben dankbaar dat ik niet langer last van longontsteking heb. In het oude huis had ik het altijd koud. Ik ben ook blij dat dit huis deuren en ramen heeft die stevig dicht kunnen als het waait en regent.” Het gezin van Collette heeft een totaal ander leven gekregen nu ze wonen in een huis waar de muren gemaakt zijn van bakstenen en er een dak is van ijzeren platen.
Longontsteking bij kinderen is doodsoorzaak nummer 1 van kindersterfte wereldwijd en dat terwijl longontsteking simpelweg voorkomen kan worden door kinderen onder de 2 jaar tijdig te vaccineren, de juiste gebalanceerde voeding aan te bieden en te zorgen voor voldoende goed geventileerde huizen. Daarnaast kan longontsteking behandeld worden met betaalbare medicatie.
Volgens recente Unicef gegevens overlijden er jaarlijks meer dan 2 miljoen kinderen onder de vijf jaar aan de gevolgen van longontsteking (en dat is meer dan het aantal kinderen dat jaarlijks overlijdt aan de gevolgen van Aids, malaria en tuberculose) Voor een land als Oeganda betekent zijn dit jaarlijks 20.000 kinderen die aan de gevolgen van longontsteking overlijden.
World Vision werkt wereldwijd samen met lokale mensen aan het terugdringen van kindersterfte. Dit doen ze bijvoorbeeld door het trainen van eerstelijns gezondheidswerkers. Het is van levensbelang dat gezondheidswerkers de eerste signalen en verschijnselen van longontsteking herkennen. Ook geeft World Vision voorlichting aan gezinnen hoe ze hun kookplaats beter kunnen inrichten, zodat kinderen niet in de rook slapen. En helpt World Vision bij het bouwen van betere huizen. Indien nodig draagt World Vision ook bij aan de uitvoering van vaccinaties voor kinderen en de beschikbaarheid van simpele medicijnen als antibiotica.
08-11-2011
Hulpverlening
https://www.worldvision.nl