Gordon, Lizelotte van Dijk en Dennis van der Geest waren vorig jaar Kerst te gast in EO-programma Op Zoek Naar God. Het programma reisde met hen mee over de hele wereld. Alle drie hadden ze bijzondere ervaringen, ontmoetingen en confrontaties. Soms liepen de emoties hoog op en werden ze diep geraakt. Welk evangelie hoorden ze eigenlijk? En wat heeft het teweeg gebracht?
Deze week gaf de EO een terugblik op de programma’s en de deelnemers konden tijdens de voorbereidingen van een diner hun ervaringen delen. Gordon was heel duidelijk aan het eind van zijn tocht: God had hij niet gevonden, ‘maar God vond mij’. Een opmerkelijke en misschien verrassende uitkomst. Met name de uitzending met zandkunstenaar Gert van der Vijver maakte grote indruk op de zanger. Verschillende keren achter elkaar maakte Gert figuren in het zand die juist voor Gordon een grote betekenis hadden gehad in de laatste dagen net voor die uitzending. Gordon zag het als een teken van God.
Ook zijn gesprek met gospelzanger Kees Kraaijenoord werd aangehaald. Kees probeerde Gordon met bijbelteksten en veel woorden meer uit te leggen over het evangelie. Gordon leek niet echt geinteresseerd: ‘hij praat wel veel he?’. Pas toen Kees op z’n gitaar een nummer zong werd Gordon geraakt. ‘Met dit lied zeg je me meer dan met al die woorden’.
Maar kun je God wel vinden in enkel een ervaring, een gevoel of een mooi lied. Zeker God kan dat gebruiken en het kan een belangrijke stap zijn om Hem te leren kennen. Kees was wel degene die probeerde het evangelie uit te leggen vanuit de Bijbel. En je kunt er kritiek op hebben dat hij in z’n enthousiasme te veel wilde vertellen. Gordon zat daar op dat moment niet op te wachten, sterker nog, die hele Bijbel hoefde van hem niet, hij wilde liever dicht bij z’n vorige ervaring blijven. Toch is het belangrijk dat een Godzoeker hoort wat God zelf heeft gezegd en bedoeld.
Als je God wilt leren kennen zul je je moeten verdiepen in dat wat in de Bijbel staat. God is niet op afroep beschikbaar. En het evangelie is niet aanpasbaar en overzetbaar in ervaringen en gevoelens. Die geven eerder een eenzijdig beeld. Een Godzoeker zal bij het lezen van de Bijbel ontdekken dat hij zich moet bekeren, dat hij z’n leven met z’n zonden moet inleveren bij God. Hij zal zich er bewust van worden dat God een probleem met ons mensen heeft dat alleen opgelost kon worden door het sterven van Gods Zoon Jezus Christus aan een kruis. Door dat persoonlijk te geloven, op Jezus te vertrouwen en daarvoor Hem te bedanken is het probleem dat God met ons heeft alleen maar oplosbaar.
Voor ons christenen geven deze uitzendingen stof tot nadenken. Dennis van der Geest zei het treffend: ‘Die christenen zeggen allemaal wat anders, laten ze daar eerst eens met elkaar over nadenken.’ Het is zeker niet eenvoudig om het evangelie in een paar woorden uit te leggen, zeker niet als er camera’s op je gericht zijn. Misschien was die poging van Kees Kraaijenoord uiteindelijk wel een van de beste.
Henk-Jan Oudenampsen
20-12-2011
Evangelisatie
https://www.eo.nl/opzoeknaargod