Noord-Korea bovenaan ranglijst christenvervolging

Noord-Korea voert voor het tiende jaar op rij de ranglijst christenvervolging aan. Nergens ter wereld worden christenen zo zwaar vervolgd als onder het Noord-Koreaanse regime. Dat meldt Open Doors, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt.

Open Doors publiceerde woensdag 4 januari de nieuwe Ranglijst Christenvervolging met daarop vijftig landen waarin christenen in 2011 het zwaarst werden vervolgd. In Noord-Korea kan alleen al het bezit van een bijbel voldoende zijn om geëxecuteerd te worden of met het hele gezin in een strafkamp terecht te komen. De christelijke Kerk in het land is al decennialang volledig ondergronds. “Er zijn zogenaamde showkerken, maar die laten slechts aan toeristen zien dat het land godsdienstvrijheid zou hebben. In werkelijkheid zitten er tussen de 50.000 en 70.000 christenen gevangen in helse strafkampen, omdat ze christen zijn en weigeren de leiders van het land als goden te aanbidden”, zegt Open Doors-woordvoerder Klaas Muurling.

In 2011 constateerde Open Doors dat Noord-Korea ook in het Chinese grensgebied de jacht op gevluchte Noord-Koreaanse christenen opvoert. Er zijn enkele tientallen spionnen extra naar China gestuurd om daar christelijke netwerken en netwerken van activisten te ontmantelen. In september werd een Zuid-Koreaanse christen vermoord in de Chinese stad Dandong. Hij bood hulp aan Noord-Koreaanse vluchtelingen. Dictator Kim Jong-Il hield de touwtjes al strak in handen, de verwachting is dat zijn zoon Kim Jong-Un die lijn doorzet. “Hij is jong en onervaren. Dat zal er waarschijnlijk toe leiden dat hij de bevolking weinig ruimte gaat geven en dat het er ook voor de christenen niet beter op wordt”, aldus Muurling.

De Ranglijst Christenvervolging heeft een nieuwe nummer 2: Afghanistan. In 2011 zaten twee christenen met een moslimachtergrond, Said Musa en Shoib Assadullah, gevangen in Afghanistan. In beide gevallen werd met de doodstraf gedreigd. “Gelukkig is het zo ver niet gekomen. Musa kwam in februari vrij, Assadullah in mei. Beiden hebben het land moeten ontvluchten. De Afghaanse overheid is niet in staat een klimaat van tolerantie te creëren. Ook zagen we in het afgelopen jaar dat de Taliban na een periode van ogenschijnlijke stilte weer aan terrein wint. Zo circuleert een lijst van 200 organisaties die rekening moeten houden met aanvallen. Daar staat een aantal christelijke organisaties tussen”, zegt Muurling.

Hoewel het communistische Noord-Korea al jarenlang de koppositie van de Ranglijst Christenvervolging bezet, is islamitisch extremisme de voornaamste bron van vervolging van christenen. Negen van de tien landen uit de top-10 van de Ranglijst Christenvervolging zijn moslimlanden, in totaal is in bijna tweederde van de 50 landen op de lijst islamitisch extremisme aan te wijzen als voornaamste reden van de vervolging van christenen.

Landen die het sterkst stegen op de Ranglijst Christenvervolging zijn Soedan en Noord-Nigeria. Soedan klom negentien plekken naar de 16e plek. In 2011, het jaar dat het overwegend christelijke Zuid-Soedan zich van het islamitische Soedan afscheidde, is de vervolging van christenen daar flink toegenomen. In Noord-Nigeria, dat steeg van 23 naar 13 is de islamitische terreurbeweging Boko Haram actief om christenen uit te roeien. Noord-Nigeria kende in 2011 het hoogste aantal christelijke martelaren. Er werden zeker 300 christenen gedood om hun geloof.

Open Doors brengt christenvervolging in kaart aan de hand van uitgebreid onderzoek, waarin wordt gekeken naar onder meer de wetgeving in een land, de vrijheid van de Kerk, de houding van de maatschappij ten opzichte van christenen en het aantal christenen dat wordt gediscrimineerd, gemarteld en vermoord. Uit dit onderzoek wordt sinds 2002 jaarlijks de Ranglijst Christenvervolging samengesteld.

Op 2 januari startte Open Doors via social media de campagne ‘Geloof dat alles mogelijk is’ om aandacht te vragen voor christenvervolging wereldwijd en de nieuwe Ranglijst Christenvervolging. “In de berichten die we hebben verspreid via Twitter en facebook staan koppen als ‘Saoedi-Arabië krijgt eerste kerkgebouw’ en ‘Eritrea laat 1.500 christenen vrij’. Daarmee willen we laten zien dat wij geloven dat alle dingen mogelijk zijn bij God, zoals staat in bijvoorbeeld Lucas 18:27”, zegt Muurling. “Ja, er is vervolging en ja, vervolgde christenen worden gediscrimineerd, gemarteld en soms zelfs gedood om hun geloof. Toch houden vervolgde christenen hoop dat er verandering kan komen in hun situatie en de situatie in hun land. Naast alle verschrikkelijke nieuwsberichten uit de Vervolgde Kerk willen we deze hoop delen met onze achterban in Nederland en België.”

Open Doors verspreidt de komende tijd onder meer tienduizenden posters van de Ranglijst Christenvervolging, die mensen kunnen ophangen in huis, de kerk of verenigingsgebouw.

1. Noord-Korea

2. Afghanistan

3. Saoedi-Arabië

4. Somalië

5. Iran

6. Malediven

7. Oezbekistan

8. Jemen

9. Irak

10. Pakistan

11. Eritrea

12. Laos

13. Nigeria

14. Mauritanië

15. Egypte

16. Soedan

17. Bhutan

18. Turkmenistan

19. Vietnam

20. Tsjetsjenië

21. China

22. Qatar

23. Algerije

24. Comoren

25. Azerbeidzjan

26. Libië

27. Oman

28. Brunei

29. Marokko

30. Koeweit

31. Turkije

32. India

33. Birma

34. Tadzjikistan

35. Tunesië

36. Syrië

37. Verenigde Arabische Emiraten

38. Ethiopië

39. Djibouti

40. Jordanië

41. Cuba

42. Wit-Rusland

43. Indonesië

44. Palestijnse gebieden

45. Kazachstan

46. Bahrein

47. Colombia

48. Kirgizië

49. Bangladesh

50. Maleisië

Open Doors

08-01-2012
Buitenland
https://www.opendoors.nl/geloof

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies