Publieksprijs Christelijk Boek vandaag van start

Op 16 januari start de stemperiode van de Publieksprijs Christelijk Boek, een samenwerking tussen BCB, Nederlands Dagblad en EO Visie. De nominaties voor de Publieksprijs zullen maandag 16 januari worden bekendgemaakt. In die week zullen ook de promotiematerialen en stemformulieren naar de boekhandels worden verzonden.

Er kan tot maandag 12 maart worden gestemd. De uitreiking van de Publieksprijs vind plaats op 13 maart tijdens de feestelijke start met een literaire culturele avond, aan de vooravond van de Week van het Christelijke boek.

Vanaf 16 januari kunt u dus stemmen op uw favoriete boek. De best verkochte titels van Nederlandse auteurs worden op basis van de verkoopcijfers over 2011 in de christelijke boekwinkels geselecteerd en genomineerd. Op 13 maart ontvangt de prijswinnaar van de Publieksprijs een cheque en een mooi fotokunstwerk. De prijs wordt uitgereikt op NU, podium voor geloof en cultuur.

De Publieksprijs Christelijk Boek wordt georganiseerd door het Nederlands Dagblad, EO Visie en de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak (BCB).

Nominaties Publieksprijs Christelijk Boek 2012 bekend

De nominaties voor de Publieksprijs Christelijk Boek 2012 zijn bekend. Op basis van de verkoopcijfers over 2011 in de christelijke boekwinkels maken zes boeken, drie fictietitels en drie non-fictietitels, kans op de prijs. Op dinsdag 13 maart a.s. ontvangt de winnaar op de startavond van de Week van het Christelijke Boek, PodiumNu, een cheque van duizend euro en een fotokunstwerk. De Publieksprijs Christelijk Boek wordt georganiseerd door het Nederlands Dagblad, EO Visie en de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak (BCB).

De genomineerde fictietitels zijn: Noor van Lisette van de Heg, uitgegeven bij Plateau; Badwater van Guurtje Leguijt, uitgegeven bij Mozaïek; Witter dan sneeuw van Marianne Grandia, uitgegeven bij Voorhoeve.

De genomineerde non-fictietitels zijn: Hier en daar van Henk Binnendijk, uitgegeven bij Voorhoeve; Het leven van Reinier Sonneveld, uitgegeven bij Buijten & Schipperheijn Motief; Marginaal en missionair van Wim Dekker, uitgegeven bij Boekencentrum.

Tot en met 12 maart kan gestemd worden met stemformulieren bij de christelijke boekhandel en op internet, via www.leesenluister.nl, www.nd.nl en www.eo.nl/visie. De Publieksprijs Christelijk Boek bestaat sinds 2005 en werd sindsdien vijf maal gewonnen door een auteur van fictie (Joke Verweerd, Janne IJmker, Guurtje Leguijt, Lisette van de Heg en Els Florijn) en twee maal door een auteur van non-fictie (Reinier Sonneveld en Mattheüs van der Steen).

Badwater is de tweede grote roman van Guurtje Leguijt over jonge mensen zonder (liefdevolle) ouders. Leguijt heeft zich na haar succesvolle roman Niemandsland verder verdiept in jongeren zonder roots (haar hoofdthema).

De jonge Emma staat er alleen voor. Na een onveilige jeugd met haar aan alcohol verslaafde moeder is ze dakloos geweest. Ook nu zijn haar woonomstandigheden op z’n minst opmerkelijk te noemen. Terwijl ze haar werk doet als schoonmaker op de kunstacademie, luistert ze naar de verhalen van docenten en studenten. Een van deze gesprekken is voor haar de aanzet om op zoek te gaan naar haar wortels. Door een ontmoeting in de buurt waar ze opgroeide, ontdekt ze dat veel dingen anders zijn dan haar moeder haar altijd deed geloven. Alles komt op losse schroeven te staan, ook de herinneringen uit haar jeugd. Kloppen de verhalen over de dood van haar vader? Haar zoektocht geeft haar voor het eerst houvast, alsof ze een nieuw leven binnenstapt en zichzelf pas nu leert kennen.

Een indringende roman over een ontworteld meisje op zoek naar de grond onder haar bestaan.

Guurtje Leguijt (1961) schreef tien kinderboeken, en won met Heibel in mijn hoofd in 2000 de prijs voor het beste christelijke kinderboek. Ze schreef inmiddels drie veelgeprezen romans voor volwassenen, De luistervogel (2003), Kantelkind (2004) en Niemandsland (2007). Van Niemandsland zijn meer dan 10.000 exemplaren verkocht en Guurtje Leguijt won er de Publieksprijs Christelijk Boek 2008 mee.

____________________________________________________________________

Een gezellig avondje uit, gevolgd door een fataal ongeval. De hoogzwangere Nora verliest haar kind en loopt littekens op die nooit zullen verdwijnen. Er is maar één schuldige en dat is degene die in zijn dronkenschap het ongeluk veroorzaakt.

Twee geliefden, hun huwelijk en het ongeluk. Nora richt zich op gerechtigheid en vergelding, maar dat is niet wat Job zoekt. Hij verloor niet alleen zijn zoon, maar ook zijn vrouw. Met zijn kunst probeert hij te herstellen wat kapot ging.

Niemand kan zich voorbereiden op zware tegenslagen, niemand kan oefenen of voorspellen hoe je reageert als het ergst denkbare je overkomt.

Waar de een wegduikt, zoekt de ander het licht op.

Lisette van de Heg (1983) schrijft al intensief sinds haar 16e en deed mee aan verschillende verhalenwedstrijden. Haar bijdrage aan de ND-verhalenwedstrijd van 2008 viel op en ze begon te schrijven aan Mara: een aangrijpend debuut waarin onvoorwaardelijke liefde, zwijgen of spreken, en doorzettingsvermogen de eigenlijke hoofdrolspelers zijn. Een verhaal dat lang geleden speelde maar ook vandaag voldoende stof tot nadenken geeft.

Lisette van de Heg won in 2010 de Publieksprijs Christelijk Boek met haar debuut Mara.

____________________________________________________________________

Na een schokkende ontdekking verbreekt Kathy Smit alle banden met haar vader Steven. Jaren later ontmoet ze hem nog één keer aan zijn ziekbed. Een verzoening blijft echter uit. Haar vader overlijdt en noodgedwongen regelt Kathy zijn begrafenis.

Kathy stort zich weer op haar werk, maar kan toch het hoofdstuk Steven nog niet afsluiten. Zo moet zijn appartement worden leeggeruimd en wordt ze ook maar niet met rust gelaten door ene Ellen. Deze vrouw blijkt

in korte tijd een bijzondere band met Steven te hebben opgebouwd en geeft niet op voor ze haar namens hem een tas met persoonlijke spullen overhandigd heeft. En dan zijn daar ook nog Martijn en Jeroen, die allebei iets van haar willen wat ze niet kan geven…

Marianne Grandia is een bekende naam in christelijk Nederland. Ze schrijft sinds 2003 voor het tijdschrift Eva, vertaalde tientallen boeken en spreekt regelmatig op vrouwenbijeenkomsten. Met haar stichting Selah reikt ze vrouwen Bijbelse principes aan voor herstel en bloei, onder andere door themaweekenden.

Naast haar pastorale werk groeide in Marianne het verlangen om ook via een roman iets te mogen weerspiegelen van de genade en liefde van God. Dit resulteerde in haar debuutroman Witter dan sneeuw, die op de Lees & Luisterbeurs 2011 werd gepresenteerd. De uren waarin Marianne niet voor Selah op pad is, of op de zolder van haar woning in het vestingstadje Woudrichem aan het schrijven of vertalen is, probeert ze zo goed mogelijk te verdelen over haar gezin (vier kinderen en drie katten), familie, vrienden en haar kerkelijke gemeente.

____________________________________________________________________

Christenen die naar de hemel gaan, mogen wat meenemen: hun ervaring en bovenal hun relatie met God. Sprekend vanuit zijn hart laat Henk Binnendijk zien hoe belangrijk het is om bewust te leven. Ons leven op aarde is gegeven als een voorbereidingstijd op de hemel. We zullen voor eeuwig bij God zijn. Het is van het grootste belang om daarop voorbereid te zijn. En dat wil God in ons leven bewerken.

Henk Binnendijk (1934) is bekend geworden als televisieprogrammamaker en –presentator. Hij verzorgde onder andere evangeliserende programma’s en bijbelstudieprogramma’s op Bijbelse locaties. Hij sprak op EO-Jongerendagen en spreekt nog steeds op conferenties en mannendagen.

Een bekende uitspraak van hem is ‘In de eeuwigheid zul je zijn wat God in dit leven van je heeft kunnen maken.’ Van zijn boeken is Dichtbij God (2008) de meest verkochte titel. Henk Binnendijk is getrouwd en vader van vijf kinderen. ________________________________________________________________

Waarom werd God mens, in Jezus? Welke gevolgen heeft zijn komst op aarde voor het kwaad en voor ons? Dit boekje brengt je dicht bij het grootste mysterie aller tijden: een God die mens wordt.

Reinier Sonneveld (1978) is schrijver. Hij ontwikkelde de boekjes Kauwgom, Wirwar en Huh?. In 2005 verscheen het boek Jutten, over de verrassingen van God, waarmee hij in 2006 de Publieksprijs Christelijk Boek won. Hij publiceert maandelijks in CV.Koers en schreef verschillende toneelstukken en korte films.

____________________________________________________________________

In dit visionaire boek analyseert Wim Dekker de situatie in de kerk: er is weliswaar sprake van een nieuw missionair verlangen, maar ook van een diepe geloofscrisis.

De kerk in Nederland is in de marge beland. Tegelijk is er sprake van een nieuw verlangen missionair te zijn. Volgens Wim Dekker heeft de krimp van de kerk alles te maken met een diepe geloofscrisis.

Het geloofsgoed zoals dat binnen de christelijke traditie is aangereikt, staat onder zware druk.

De missionaire beweging van de kerk zal daarom samen moeten gaan met een nieuwe bezinning op de eigen identiteit. Welke God wordt ons in de Bijbel verkondigd en waarom is het geloof in Hem alles bepalend voor mens en wereld? Pas wanneer gelovigen die vragen weer van binnenuit kunnen beantwoorden, zullen ze staande blijven in de crisis en een marginale, maar tegelijk vitale gemeenschap vormen.

Wim Dekker (1950) studeerde theologie en werkte als predikant in Sebaldeburen, Loenen aan de Vecht, Rotterdam-Delfshaven en Wezep. Sinds 1998 is hij als hoofd vorming en educatie werkzaam bij de IZB, vereniging voor zending in Nederland. Hij is cursusleider van Areopagus, centrum voor contextuele en missionaire verkondiging (IZB). Sinds de oprichting, in 1986, is hij betrokken bij het tijdschrift Kontekstueel.

Hij schreef Marginaal en missionair samen met Koos van Noppen, hoofd communicatie van de IZB.

© Henk-Jan Oudenampsen
14-01-2012
Media
https://www.publieksprijschristelijkboek.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies