De ouderorganisaties LOBO (algemeen bijzonder onderwijs), OUDERS & COO (protestants christelijk en oecumenisch onderwijs) en NKO (katholiek onderwijs) hebben via internet ouders geraadpleegd over de nieuwe plannen voor passend onderwijs.
De drie organisaties bieden de resultaten van deze raadpleging vandaag aan de Vaste Kamercommissie Passend Onderwijs aan. Het huidige wetsvoorstel biedt, blijkt uit het onderzoek, volgens ouders onvoldoende garanties voor hun positie. Veel ouders en deskundigen zijn bezorgd over het gebrek aan deskundigheid, onafhankelijkheid en betrokkenheid van medezeggenschapsraadsleden. Ouders hebben geen vertrouwen in het beoordelingsvermogen van de school inzake de ondersteuningsbehoefte van hun kind. Er heerst bij ouders onzekerheid over de vraag of de school de ondersteuningsbehoefte van het kind wel voldoende zal erkennen. Ouders zijn van mening dat zij onvoldoende invloed hebben op de inhoud van het onderwijskundig rapport over hun kind. Zij vinden dat hen eerst om toestemming moet worden gevraagd voordat informatie over hun kind met anderen wordt gedeeld.
Ouders vrezen ook dat de mogelijkheden van scholen om passend onderwijs te geven zwaarder zullen gaan wegen dan de fundamentele keuzevrijheid van ouders. Ouders vrezen dat hun kind al snel naar een andere school doorverwezen zal worden. Een kleine meerderheid van de deskundige ouders is het wel eens met de afschaffing van het huidige systeem van indiceren (rugzak). De tegenstanders wijzen op de mogelijke willekeur in het voorgestelde nieuwe systeem. Ouders geloven niet dat de tijdsplanning voor de invoering van Passend Onderwijs realistisch is.
Ouders zijn het er in meerderheid over eens dat de medezeggenschapsraad een instemmingsbevoegdheid ten aanzien van het zorgprofiel van de school behoort te hebben. Een grote meerderheid van de ouders en deskundigen is voorstander van het inrichten van een onafhankelijke geschillenregeling. De drie ouderorganisaties sluiten zich bij de bevindingen aan met concrete voorstellen. Zo willen zij dat ouders de mogelijkheid krijgen een second opinion uit te laten voeren over de beoordeling van hun kind. Ook moeten zij veel nauwer betrokken zijn bij het hele proces. Tevens moeten ouders instemmingsrecht krijgen als hun kind naar een andere school moet dan de school waar zij hun kind hebben aangemeld. Ook moet een geschillenregeling worden ingevoerd. De petitie bevat nog een aantal andere aanbevelingen.
© Henk-Jan Oudenampsen
07-02-2012
Onderwijs
https://www.ouders.net