Zip your Lip grootste jongerenactie in Nederland

Zip your Lip is de grootste jongerenactie in Nederland georganiseerd door World Vision. Dit jaar vindt de start van Zip your Lip 2012 plaats op het CSG Calvijn, Groene Hart in Barendrecht. 99 jongeren laten door middel van 99 borden met grafkruizen zien, dat van alle kinderen die overlijden in ontwikkelingslanden, 99% sterft door ondervoeding en armoede.

Renze Klamer (EO) draait de borden om. Daardoor veranderen de kruizen op de borden in een foto van Afrika met een lachend kindergezicht.

Van alle kinderen die overlijden in ontwikkelingslanden, sterft 99% door ondervoeding en armoede. In westerse landen is dat 1%. World Vision wil samen met jongeren in Nederland ervoor zorgen dat er minder kinderen in ontwikkelingslanden overlijden door deze oorzaken. Hiervoor heeft World Vision simpele oplossing, zoals zorgen dat kinderen ingeënt worden.

De start van de actie Zip your Lip is dit jaar in Barendrecht op CSG Calvijn, Groene Hart. Hiervoor heeft World Vision een heel beeldende actie bedacht om duidelijk te maken wat het probleem is. Margreeth Bronsema, coördinator van Zip your Lip vertelt: “We willen duidelijk maken wat jij hier in Nederland kunt doen voor je leeftijdsgenoten in Afrika. En we willen inzichtelijk maken hoe groot het verschil is. Daarom gaan 99 jongeren daar staan. Ze houden een bord vast met daarop een grafkruis. Dit symboliseert de 99% van de kinderen die sterft door ondervoeding en armoede. Daarna zal Renze Klamer alle borden gaan omdraaien. Want jij kunt hier in Nederland een verschil maken. Dan zal op de 99 borden een lachend kindergezicht te zien zijn.”

World Vision vindt het belangrijk dat jongeren wereldwijd bewust worden wat er in gebeurt in de wereld. Daarom organiseert World Vision elk jaar de vastenactie Zip your Lip. Jongeren eten 24 uur niets en zoeken naar sponsors voor deze prestatie. Op deze manier voelen ze een beetje wat het is om honger te hebben. En zo helpen ze met het opgehaalde geld hun leeftijdsgenoten in Afrika. Ieder jaar doen er in Nederland ca. 100 scholen en groep en in totaal zo’n 6500 jongeren mee aan Zip your Lip. Dit jaar wordt de actie voor de 21ste keer in Nederland georganiseerd.

Dit jaar wordt de opbrengst gebruikt om onnodige kindersterfte in Afrika tegen te gaan. Het geld gaat onder andere naar voeding, hygiëne en gezondheidszorg. Vorig jaar werd de actie georganiseerd ter bestrijding van hiv en aids in Afrika. Toen heeft de landelijke actie ruim 420.000 euro opgebracht.

© Henk-Jan Oudenampsen
02-03-2012
Hulpverlening
https://www.worldvision.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies