De omgekeerde zending van Afrika naar Nederland

De EZA bespreekt in haar raadsvergadering op 26 maart de nieuwe ontwikkelingen in de zending. Vandaag de dag bevinden de grootste christelijke gemeenschappen zich niet meer in het Westen, maar in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Dit betekent dat christelijke zending nieuwe vormen aanneemt. Er groeit een jonge en ijverige zendingsbeweging vanuit ‘het zuiden’: Koreanen evangeliseren in Rusland, Nigerianen in de Filippijnen en Brazilianen in Kenya.

Danielle Koning bestudeerde de zendingsactiviteiten van niet-westerse christenmigranten in Nederland. ‘Importing God’ is de titel van het proefschrift van Danielle Koning waarop zij promoveerde aan de VU in Amsterdam. In haar proefschrift beschrijft zij de effecten van ‘omgekeerde zending’. Vanuit Afrika en andere delen van de wereld komen christenen naar ons land om hier het evangelie te brengen.

Nederland is zendingsland geworden, maar hoe succesvol zijn deze zendelingen in Nederland? Haar onderzoek focust op de zending van de Ghaneese Adventkerk in Amsterdam maar richt zich ook op andere migrantenkerken zoals de Russisch-orthodoxe kerk.
Op wie richten de migranten kerken zich? Richten ze zich allen op de eigen bevolkingsgroep of ook op de ‘autochtone’ Nederlanders? Met andere woorden: delen migranten christen hun geloof met ‘autochtone’ Nederlanders?

Paster Moses Alagbe zal in zijn toespraak reageren op het proefschrift en hij zal zijn perspectief geven op ‘omgekeerde zending’ en op de rol die Nederlandse organisaties en kerken daarin kunnen spelen.

We willen samen nadenken over de vraag: Wat kunnen zendingsorganisaties en kerken doen om deze ‘omgekeerde zending’ te faciliteren?

Danielle Koning studeerde culturele antropologie en promoveerde in 2011 aan de VU in Amsterdam op de missie van migrantenkerken in Nederland. Momenteel bereidt zij zich voor op een langdurige missionaire uitzending naar centraal-Thailand met de Adventist Frontier Missions. Zij hoopt eind 2012 te vertrekken.

Moses Alagbe, een Afrikaanse zendeling in Europa, werkt in Amsterdam met Afrikaanse immigranten. Als president van de Amsterdamse Bijbel Academie coördineert hij theologie, zending en ministry training om Afrikanen toe te rusten voor bediening in een Westerse cultuur.

De Amsterdamse Bijbel Academie is de enige school in Nederland die in zo’n training voorziet: voor Afrikanen door Afrikanen die bekend zijn met zowel de Afrikaanse als de Europese cultuur.
Moses Alagbe behaalde in 1983 zijn eerste graad in Agricultuur in India. Hij was van 1985 tot 1990 onderwijzer in de High School in Nigeria. Hij verliet Nigeria om naar Europa te gaan en werd leider van een lokale kerk in het Griekse Athene. Daarna kwam hij naar Amsterdam voor een theologische studie en behaalde in 1998 een master in zending aan de ‘Tyndale Theological Seminary Badhoevedorp’. Hij initieerde de stichting Leven & Vrede en traint Afrikaanse kerkleiders in Amsterdam.

In 1999 werd de Amsterdamse Bijbel Academie een ministry van stichting Leven & Vrede. Dr. Alagbe werd de president, terwijl hij GATE (Gifts van Afrika voor Europa) coördineert. Dit is een organisatie/netwerk voor Afrikaanse leiders in Europa voor training en zending. Tussen 2004 en 2008 behaalde Dr. Alagbe zijn doctoraal in transformationeel leiderschap voor mondiale steden in “Bakke graduate university Seattle”in de USA.

Moses Alagbe is een aantal jaren bestuurslid geweest van SKIN, Samenwerkende Kerken In Nederland.
Tegenwoordig is hij pastor van “Maranatha Community Transformation Center” in Amsterdam.

© Henk-Jan Oudenampsen
09-03-2012
Buitenland
https://www.eza.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies