Hulpproject voor daklozen in Oost-Europa

Ruim 700 mensen in Sofia (Bulgarije) leven op straat. De lokale kerken zien, samen met Zending over Grenzen, naar hen om. Eén van de mensen die op straat leeft was 25 jaar lang schaapherder. Hij zegt: “Tien jaar geleden ben ik gescheiden. Mijn vrouw verkoos een rijkere man. Al 3 jaar woon ik nu op straat. Ik eet uit de vuilnisbak en slaap op straat. Graag zou ik er willen zijn voor mijn 5 dochters, maar ik kan niet eens voor mijzelf zorgen. Mijn leven lijkt op dat van een hond.”

Het is de eerste keer dat de lokale kerken in Sofia zo’n (langlopend) project doen. Er is een kentering in het denken van de kerken gekomen. Waar zij hiervoor hulp aan de ‘verschoppelingen’ van de maatschappij als Bijbelse taak zagen, maar terughoudend waren, hebben zij nu de passie en bereidheid om te zien naar de mensen op straat.

De internationale interkerkelijke hulpverleningsorganisatie Zending over Grenzen lanceert deze maand het project Straathulp, waarmee daklozen in Oost-Europa worden geholpen.

Vrijwilligers van de lokale kerken in Sofia (Bulgarije) en Craiova (Roemenië) delen soep uit aan de mensen die leven op straat. Zij bieden hen een luisterend oor en vertellen over God.


In januari startte het project in Sofia met 50 maaltijden per dag, zes dagen per week. 

Groei
De behoefte aan de hulp aan daklozen is groot. Zo vertelt Sarkis Ovanesyan, directeur van Zending over Grenzen in Bulgarije: “Elke dag komen er meer mensen voor brood en warme soep. Het project groeit nu al. God zegent de bediening onder de daklozen.” 



De 10-jarige Mustafa uit Roemenië is één van de mensen die wordt geholpen. Zijn ouders vertrokken voor werk naar het buitenland en lieten hem achter bij zijn oma, waar hij wegliep. Inmiddels is de straat zijn thuis geworden.

Naar schatting leven in de Bulgaarse hoofdstad meer dan 700 mensen op straat zonder dat iemand naar hen omziet. Diverse lokale kerken zien naar hen om. Teodor Oprenor, voorganger van de Baptistengemeente in Sofia, vertelt: “We weten allemaal dat Gods Woord ons zegt om te zien naar de verschoppelingen van deze maatschappij. Met het project maken we Gods liefde zichtbaar.”

Mieke Groenewegen
Zending over Grenzen
26-03-2012
Hulpverlening
https://www.zendingovergrenzen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies