Idealen van Joel Voordewind in crisistijd

Vandaag verscheen een nieuw boek van ChristenUnie-politicus Joël Voordewind. De begrafenis van een Braziliaans straatkind tekent de start van dit boek. Het eindigt met een visie hoe het anders kan in Nederland en in de wereld. Ben ik nou gek? biedt een blik op zijn worsteling en gedreven inzet voor onder andere jongeren, asielbeleid, de ontwikkelingshulp, geloofsvervolgden en vluchtelingen.

Hij geeft hiermee een inkijkje in het werk van een Tweede Kamerlid. Het boek geeft het spanningsveld weer tussen (Bijbelse) idealen en de harde Haagse werkelijkheid, de dilemma’s waar hij mee te maken kreeg als politicus tussen zelfbeschikking en betrokkenheid bij de mens in nood als het gaat om bijvoorbeeld opvoeding binnen gezinnen, zelfdoding, abortus, prostitutie. Maar ook internationaal: wanneer mag je ingrijpen in een land als de mensenrechten ernstig geschonden worden, bestaat er zoiets als een ‘rechtvaardige oorlog’ vertaald naar conflicten in Irak, Afghanistan en Israël. Wat zijn hierbij de marges van een politicus?

De titel van het boek Ben ik nou gek? verwijst naar het onrecht of ongemakkelijke waarheden waar we als samenleving aan gewend zijn geraakt zoals prostitutie; producten die gemaakt zijn met kinderarbeid ; 1.500 zelfdodingen per jaar, 30.000 abortussen per jaar van volledig levensvatbare baby’s van soms al 6 maanden oud; 100 miljoen christenen die dagelijks vervolgd worden; 75.000 echtparen die jaarlijks uit elkaar gaan.

Hij neemt in zijn boek duidelijk stelling tegen de mythe dat de slavernij zou zijn afgeschaft; dat er sprake kan zijn van een ‘rechtvaardige oorlog’. Hij houdt een pleidooi voor de Kringloop-economie en een Duurzaam National Product waarin milieukosten en een eerlijke prijs voor de producent is verwerkt en voor het terugbrengen van de schuldenlast, ook die van de overheid (naar begrotingsevenwicht).

De overheid moet én zijn huishoudboekje op orde krijgen maar tegelijkertijd oog houden voor mensen die het op eigen kracht niet redden. Een schild zijn voor de zwakken dus. Voordewind laat zien dat verzet tegen bestaande trends zin heeft, zoals in zijn strijd voor een kinderasielwet en voor het verhogen van de alcoholleeftijd van 16 naar 18 jaar om het overmatig alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan. Aanhoudende inzet kan leiden tot verandering. Zo heeft ook de betrokkenheid van de ChristenUnie bij het nieuwe Lenteakkoord laten zien. Hierin worden de overheidsfinanciën op orde gebracht en de kwetsbare groepen worden daarbij ontzien.

Voordewind hoopt met zijn boek inzichtelijk te maken wat hij, met de ChristenUnie, de afgelopen (bijna) zes jaar heeft kunnen doen en hoopt dat dit anderen aanzet om zich ook te verzetten tegen het vele leed en onrecht. Het boek wordt zaterdag 12 mei gepresenteerd op het ChristenUnie-Congres in Zwolle. Het zal worden aangeboden aan de nieuwe partijvoorzitter Janneke Louisa.

Vanaf maandag 14 mei ligt het boek in de boekwinkels en is het te bestellen op www.uitgeversgroepjongbloed.nl en www.bol.com.

Ook zal er een minisymposium gehouden worden over het boek Ben ik nou gek? op donderdag 24 mei van 16.00 tot 18.00 uur in perscentrum Nieuwspoort over het thema: Overleeft de christelijk politiek de 21e eeuw?

Sprekers op het minisymposium zijn: voormalige ministers Jan Pronk (PvdA), André Rouvoet (ChristenUnie), hoofd parlementaire redactie Cees van der Laan (Trouw) en Joël Voordewind.

Joël Voordewind (1965) is lid van de Tweede Kamer voor de ChristenUnie sinds 2006. Hij was voorheen werkzaam voor de PvdA en voor de hulporganisaties Dorcas en Amnesty International. Eerder werkte hij in Irak en Brazilië. Hij studeerde politicologie aan de VU (Internationale Betrekkingen). Joël is getrouwd en vader van twee kinderen.

11-05-2012
Media
https://www.uitgeversgroepjongbloed.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies