Op 6 juni lanceert Stichting Present in Doorn met een symposium een nieuwe methodiek onder de naam ‘Gezinnen: Present!’ Daarmee wil de stichting ‘family volunteering’ een stevige plek geven in het aanbod van vrijwilligerswerk in Nederland. In meer dan 50 plaatsen in Nederland kunnen gezinnen zich bij een lokale stichting Present aanmelden om als gezin vrijwilligerswerk te doen.
Vanaf 2011 heeft Present de methodiek ontwikkeld en uitgeprobeerd met 60 gezinnen. De ontwikkeling vond plaats binnen het programma “Vrijwillige inzet voor en door jeugd en gezin” van ZonMw. Present werkte daarvoor samen met onderzoekers van het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken van de Gereformeerde Hogeschool te Zwolle. Dit leverde naast praktijkervaring ook een overdraagbare en toepasbare methodiekbeschrijving op en een onderzoek naar de effecten van de nieuwe methodiek. Stichting Present en de onderzoekers zien kansen voor meer family volunteering in Nederland.
Present heeft al ruime ervaring in het begeleiden groepen vrijwilligers die iets willen doen voor een ander, voornamelijk groepen buurt- of kerkgenoten, vrienden, collega’s of studenten. De doelstelling van Present is om een beweging op gang te brengen in de samenleving, waarbij steeds meer mensen het vanzelfsprekend vinden om naar elkaar om te zien. Hierbij wordt aangesloten bij bestaande sociale verbanden, en door daarvan de kracht te benutten. Dat was ook de insteek bij ‘Gezinnen: Present!’
Projectleider Marja Jager-Vreugdenhil: “De kracht van gezinnen is onder andere dat gezinnen vanzelfsprekende omgevingen zijn waarbinnen mensen van elkaar leren en dat ze divers van samenstelling zijn. Kinderen hebben een onmisbare rol die ook heel belangrijk is in de samenleving: ze zijn spontaan, nieuwsgierig en hebben weinig vooroordelen.”
In acht plaatsen heeft Present haar nieuwe werkwijze uitgeprobeerd: in Almere, Amersfoort, Dordrecht, Ede, Gouda, Houten, Utrecht en Zwolle. De Presentcoördinatoren in deze plaatsen deden ervaring op in het begeleiden van gezinnen. Net als bij het begeleiden van andere groepen gaat Present bij het begeleiden van gezinnen uit van het ‘aanbod’ van de vrijwilligers: waar zijn de

gezinsleden goed in, wat doen ze graag en hoeveel tijd willen ze inzetten? Presentcoördinatoren zorgden voor een goede match tussen het gezin en een hulpontvanger.
Jager noemt enkele onderzochte voorbeelden: “Een gezin met basisschoolkinderen hielp bij activiteiten op een zorgboerderij, een gezin met tieners knapte een paar kamers op in een verwaarloosd huishouden, een gezin met peuters en kleuters versierde cakejes met de bewoners van een verzorgingstehuis.”
Het project resulteert op 6 juni 2012 in Zonheuvel te Doorn in de lancering van de nieuwe methodiek met een symposium waarvoor wij u hartelijk uitnodigen. Op het symposium worden onderzoeksrapportage, de ontwikkelde methodiekhandleiding en een bijbehorende praktische toolbox gepresenteerd.
© Henk-Jan Oudenampsen
26-05-2012
Samenleving
https://www.stichtingpresent.nl/