Nederlanders meer bezig met levensvragen

Kom ik financieel wel rond in de toekomst? Dat is de levensvraag die Nederlanders het meest bezighoudt. Om antwoord op deze en andere levensvragen te krijgen, praat men het meest met familie en vrienden. Dat blijkt uit onafhankelijk, representatief onderzoek onder ruim 1.100 Nederlanders, uitgevoerd door Blauw Research in opdracht van Alpha-cursus Nederland.

Van alle Nederlanders ouder dan achttien jaar denkt bijna zeven op de tien (69%) zo nu en dan of regelmatig na over de vraag of men financieel wel rond komt in de toekomst. Daarmee is het de belangrijkste levensvraag. Andere levensvragen die de gemoederen van Nederlanders bezighouden zijn of ze nou echt gelukkig zijn (59%) en of er meer is tussen hemel en aarde (56%). Ongeveer vier op de tien Nederlanders (39%) geeft aan af en toe of vaak bij deze vragen stil te staan. Verder vraagt de helft van de Nederlanders zich met enige regelmaat af wat de zin van het leven is (55%). De meest gestelde vraag van het vorige onderzoek van Alpha in november 2010: ‘Waarom is er lijden in de wereld?’ is dit jaar met een daling van 9% op de vijfde plaats beland (54%).

Hoewel Nederlanders in alle leeftijdsgroepen zeggen zich bezig te houden met levensvragen, geeft een vierde (25%) aan actief of regelmatig op zoek te gaan naar antwoorden daarop. Het lijkt erop dat de mensen de laatste jaren meer nadrukkelijk zoeken naar antwoorden op levensvragen. Eind 2010 was namelijk nog maar een vijfde van de Nederlanders (21%) bezig met deze vragen. Jan Bakker, directeur Alpha-cursus Nederland: “Het is natuurlijk niet verwonderlijk dat in tijden van onzekerheid mensen zichzelf en anderen steeds meer vragen gaan stellen. Dat merken we op de Alpha-cursussen ook. Veel mensen zijn op zoek, op zoek naar antwoorden, zichzelf en ten diepste naar God. De Alpha-cursus biedt deze mensen de ruimte om op een vrijblijvende en eigentijdse wijze op zoek te gaan naar antwoorden op deze en andere vragen.”

Uit het onderzoek blijkt dat in de zoektocht naar antwoorden vrienden, familie of kennissen belangrijke gesprekspartners zijn (37%). Daarnaast kijkt of luistert ongeveer een kwart van de Nederlanders naar televisie- en radioprogramma’s (23%) of leest boeken (20%) over deze onderwerpen. Ongeveer 6% heeft wel eens een cursus over het onderwerp gevolgd. Bakker: “Het volgen van cursussen op allerlei gebieden blijft onverminderd populair. Veel mensen zijn op zoek naar ‘iets’ en ‘meer’, dat blijkt ook wel uit die 6%. Ze willen hun vragen ergens kunnen stellen en zijn bereid tijd te investeren om dat ‘meer’ te ontdekken. Op deze mensen richten we ons met onze jaarlijkse campagne en dat blijkt goed te werken.”

Een van de conclusies uit het onderzoeksrapport is dat de vraag waar Alpha haar jaarlijkse campagne op richt (Is er meer?) in iets andere bewoordingen nog altijd zeer actueel blijkt te zijn (Ben ik nou echt gelukkig? Is er meer tussen hemel en aarde? Wat is de zin van mijn leven?). Dat wordt ook bevestigd door eigen cijfers van Alpha. Zo heeft Alpha onlangs een mijlpaal bereikt. In het afgelopen semester kon Alpha de 200.000e Alpha-cursist verwelkomen. Van de bevolking ouder dan twintig jaar heeft inmiddels 1,56% een Alpha-cursus gevolgd. Uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat de naamsbekendheid in Nederland van de Alpha-cursus in een kleine 1,5 jaar gestegen is van 14% naar maarliefst 18%. Het gemiddeld aantal deelnemers per cursus is 11,53. Van de deelnemers is 49% christelijk, 31% randkerkelijk en 20% onbekend met het christelijk geloof. Bakker: “We zijn erg blij met deze cijfers en hopen de komende jaren nog veel meer zoekers te mogen verwelkomen op onze cursussen.”

Stichting Alpha-cursus Nederland organiseert jaarlijks op ruim 700 plaatsen laagdrempelige cursussen over het christelijk geloof. De Alpha-cursus bestaat uit tien bijeenkomsten, waarin verschillende aspecten van het christelijk geloof worden besproken, en een zaterdag of weekend weg. De cursus richt zich op zowel gelovigen als niet-gelovigen. Meer dan achttien miljoen mensen in 166 landen hebben deelgenomen aan de cursus, waaronder ruim 200.000 in Nederland. Begin september gaan er weer honderden cursussen van start.

Marleen van der Hoeven
© Henk-Jan Oudenampsen
01-06-2012
Samenleving
https://www.alpha-cursus.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies