Directrice partnerorganisatie Kerk in Actie wordt minister

Roseanne Auguste, de directrice van de partnerorganisatie Aprosifa waarmee Kerk in Actie in Haïti samenwerkt is benoemd tot minister van Mensenrechten en Armoedebestrijding. Als minister wil ze allereerst bereiken dat alle ministeries in het land de naleving van mensenrechten doorvoeren in al hun beleid.

“Een uitdaging is het”, zegt de pas benoemde minister Roseanne Auguste enthousiast. “Regeringen blijven meestal niet lang aan in Haïti. “Het zou zomaar kunnen dat ik niet meer dan zes of acht maanden minister kan blijven. Daarom moet ik snel handelen.”

Het is haar taak als minister om ervoor te zorgen dat de andere ministeries mensenrechten opnemen in hun programma’s. Dat is in overeenstemming met internationale verdragen die Haïti heeft ondertekend. “Het is een eerste stap”, zegt ze. “Ik maak deel uit van een rechtse regering, die voor het eerst in de Haïtiaanse geschiedenis een minister voor mensenrechten heeft benoemd. Terwijl altijd werd aangenomen dat dit een typisch ‘links’ thema zou zijn”.

Kerk in Actie werkt al meer dan zestien jaar samen met Aprosifa. Deze partner geeft seksuele voorlichting in Carrefour-Feuilles, een sloppenwijk van de hoofdstad, Port-au-Prince. Sinds 2006 geeft de organisatie jongeren ook schildercursussen om hen een alternatief voor de criminaliteit van jeugdbendes te bieden.

Na de aardbeving op 12 januari 2010, waardoor vooral Port-au-Prince en omgeving werden getroffen, zijn de schildercursussen gebruikt om jongeren te helpen om de gevolgen van de ramp te verwerken. Vier jonge kunstenaars maakten vijfentwintig schilderijen over hun gevoelens over de aardbeving en de rol die hun geloof heeft gespeeld. De schilderijen tonen dat Haïti meer te bieden heeft dan de armoede, verwoesting en politieke onrust.

Aprosifa heeft deze schilderijen aan Kerk in Actie en ICCO gegeven als dank voor de jarenlange steun. Na een oproep van Kerk in Actie zijn de doeken in verschillende kerkgebouwen in Amersfoort, Eindhoven, Nieuw Leusden en Apeldoorn geëxposeerd. Bij de opening van de expositie in de Bergkerk in Amersfoort waren de kunstenaars en de directrice van Aprosifa, Roseanne Auguste, aanwezig.

Kerk in Actie
Ornamental Foxes
13-06-2012
Buitenland
https://www.kerkinactie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies