Wat Martin Brand had willen zeggen

Deze toespraak had Martin Brand tijdens de EO-jongerendag willen houden. Geheel onverwachts kreeg hij een week voor die tijd een hartstilstand. Gelukkig gaat het nu goed met hem, wonder boven wonder. De complete preek die Martin had willen houden kun je hier lezen.

Zo! En daar sta je dan op een podium in een overvol stadion. EO-jongerendag. Jongens, wat zijn jullie met veel! Ongelofelijk. Ik weet zeker dat veel mensen dit thuis op de tv zien en gewoon niet begrijpen wat jullie hier komen doen. En denk zelf even na: het is toch mindblowing?! Zijn hier vandaag in 2012 in een moderne samenleving echt duizenden jongeren bij elkaar die geloven in Jezus? Dat Hij bestaat? Leeft? Mensen aanraakt? Dat Hij meer is dan een bekende naam. Dat Hij meer is dan een voorbeeld uit vroeger tijden. Wie heeft jullie dat wijsgemaakt?

Ik denk dat er heel wat mensen zijn die nu thuis op de bank zitten en denken ‘wat zielig…’ Denk je niet? Wat sneu dat die lieve jonge gasten zo zijn gebrainwashed dat ze met duizenden tegelijk hun handen omhoog komen steken om een soort van sprookjesKoning blij te maken. Of hun ouders of kerk of jeugdgroep. Sterker nog, het is niet alleen sneu. Het is ook wel een beetje eng. Geloven in iets is mooi. Veel mensen geloven in iets. Niets mis mee. Maar al dat Jezus gedoe en dat hele overtuigde is iets anders. Dat is zo concreet en een beetje te duidelijk. Hoe kunnen jullie dat nou echt geloven. Misschien is dat ook wel iets dat sommigen vandaag in dit stadion denken. Je kijkt om je heen en denkt misschien soms even: ‘leuk en aardig allemaal, maar hoe weet ik nou of dit allemaal echt is. Dat dit feestje, made for me, niet vooral brainwash is. Hoe weet ik nou dat Jezus ‘the real thing’ is.

INDOCTRINATIE

Laat ik beginnen met zeggen dat ik twijfel, ongeloof, een spottende houding heel goed begrijp. Ik heb als tiener nooit een EO-jongerendag bezocht. Ik moest daar toen niet aan denken. Ik had niet zoveel met het geloof in God of Jezus. Ik vond eigenlijk dat mensen die helemaal opgingen in dat Jezus-gedoe een beetje zielig waren. In mijn klas zaten ook een paar meiden. Baukje en Annewieke bijvoorbeeld. Met sommige lessen zaten ze achter mij. Zij gingen wel naar de EO jongerendag en vertelde dat in de klas. Ze hadden soms zelfs van die gelovige stickers op hun tas als ik het me goed herinner. Ik maakte zulke meisjes, vaak belachelijk. Zeker als ze er niet bij waren. Mijn vrienden waren ook allemaal zeker niet christelijk. Dat was iets voor mensen die het op eigen kracht niet redden, alleen zijn, misschien gepest worden ofzo en zich vastklampen aan een verzonnen vriend. Of mensen die gewoon van kleins af aan zijn opgevoed met die onzin. Want zeg nou zelf. Als je opgroeid in een gezin waarin jij van kleins af aan elke dag hoort dat er een goede herder is ga je toch vanzelf geloven dat je echt een schaapje bent? Daar is een mooi woord voor. Indoctrinatie. Sommige mensen, misschien wel veel, vinden de EO jongerendag ook indoctrinatie. Dat je waanideeen in mensen plant.

Ben ik daarmee bezig vandaag? Nee. Dat is het laatste wat ik hier kom doen. Ik ben hier naartoe gekomen om je iets te vertellen dat mijn leven totaal heeft veranderd. En nee, ik was geen jongen die heel erg wilde veranderen of grote problemen had voor hij tot geloof kwam. Ik was niet verslaafd of aan lager wal geraakt. Nee, ik studeerde aan de theaterschool en had de tijd van mijn leven. En toen hebben jonge gasten, oud klasgenoten (onder andere Baukje en Annewieke trouwens), de moeite genomen om voor mij te bidden, achter mijn rug om. En daar bleef het niet bij. Ze hebben me meegenomen naar hun jeugdgroep van de kerk. Ik heb daar verhalen gehoord die eerlijk waren. En die eerlijke verhalen van jonge gasten die elke dag optrekken met Jezus hebben mij zo nieuwsgierig gemaakt dat ik gewoon moest weten of het waar was. Die groeiende nieuwsgierigheid werd uiteindelijk een verlangen. Wat als het waar zou zijn en er is een God die contact zoekt. Met mij. Met jou. Ik zat uiteindelijk op mijn knieen en bad tot God dat ik niets liever wilde dan Hem leren kennen. Echt, persoonlijk, diep. En dat is gebeurd en nog steeds ontdek is steeds nieuwe dingen over God.

MOOIE BIJBELTEKST/BELOFTE

Mag ik je een heel korte uitspraak voorlezen uit de Bijbel. Deze tekst zegt veel beter wat ik heb toen meegemaakt dan ik zelf kan beschrijven. Dat is zo mooi van de Bijbel. Het is een woord dat waar kan worden in ons leven. Ik heb dat in ieder geval zo ervaren. Komt ‘ie… Het staat in Efeze 1

17 Moge de God van onze Heer Jezus Christus, de vader van alle luister, u een geest van inzicht schenken in wat geopenbaard is, opdat u hem zult kennen. 18 Moge uw hart verlicht worden, zodat u zult zien waarop u hopen mag nu hij u geroepen heeft….

Hier staat iets heel gaafs. Hier staat dat God, de Vader van Jezus Christus, iets heel bijzonders kan doen in je leven. Hij kan je dingen laten zien die je vroeger niet zag. DIngen laten geloven die te mooi leken om waar te zijn. Hier staat dat God jou en mij inzicht wil geven en ons wil helpen om Hem te kennen. Dat is iets waar ik vandaag de dag zo ontzettend van onder de indruk ben. Hij, de grote God die niemand kan vatten en die niemand uit zichzelf kan leren kennen zegt: “zal ik je laten zien wat je nooit zag? Ik wil dat jij me leert kennen. Ik laat mezelf kennen door jou.” En dat gaat heel veel verder dan een verhaal horen vandaag en daar dan een mening over hebben. Het gaat verder dan ‘wat vind ik ervan’ of wat denk ik ervan’. God wil in ons diepste een wonder doen waardoor we hem leren ontdekken en met Hem kunnen leren leven. Hij wil het licht aandoen in ons hart en ons laten zien wat Hij voor ons heeft gedaan en Wie Hij voor ons wil zijn.

Jezus gaf aan het kruis Zijn leven om dit mogelijk te kunnen maken. Er stonden veel dingen tussen God en mij in. Er waren veel dingen scheef in mijn leven. En ook dat ging ik pas zien toen het licht in mijn hart aangedaan werd. Ik heb alle rotzooi die ik ontdekte in mijn eigen leven toen aan God toegegeven en hem gevraagd om een heel nieuw hart. Dat ik van binnen helemaal met een schone lei kon beginnen. En weet je… Ik heb dat gekregen. Ik vind het heel moeilijk om jullie uit te leggen hoe het is om Gods liefde te gaan ervaren. Ik denk dat je dat zelf moet gaan ontdekken. Dat mag namelijk. Ik houd je niet voor de gek. Hij houdt al lang van jou. Hij heeft zoveel moois in Zichzelf dat je mag leren kennen. Kom maar gewoon en vraag hem met je hele hart vandaag om Jezus Christus aan je te laten zien. Om je geloof te geven. Dat kan en doet God als geen ander. Bij iedereen weer op een andere manier. Hij weet wie je bent en wat jij nodig hebt om Hem te verstaan. Durf jezelf op te stellen voor God en Hem in je leven uit te nodigen. Daar gaan we straks ook samen voor bidden. Ook mensen thuis kunnen deze keuze vandaag maken.

Als je mijn verhaal per minuut vager vindt worden en vroom en religieus ofzo wil ik je vragen om niet uit te checken. Stel jezelf deze vraag: wat als het waar zou zijn…

Ik ben heel blij dat ik vandaag niet alleen dit verhaal aan je vertel, maar dat ik nu een hele stoere dame mag uitnodigen. Ze heet Anne en ze wil vandaag aan jullie en de rest van Nederland heel eerlijk iets vertellen wat zij heeft meegemaakt. Ik vind dat heel bijzonder. Best spannend natuurlijk om hier te staan. Willen jullie haar een groot applaus geven? Hier is Anne.

————-

Getuigenis Anne 4 min

Het verhaal van Anne sluit aan bij deel 1: Ik had Jezus nodig. Heb gezocht naar zaken die mij gelukkig zouden maken, maar ik vond ze niet.

Deel 2 van haar getuigenis: Ik dacht dat ik het nu goed moest doen, maar het lukte niet. Ik mag fouten maken en Jezus helpt mij opstaan en verder te gaan.

————-

IK BEN….

Bedankt Anne. Respect voor jou dat je zo eerlijk bent geweest om ons te vertellen hoe God in jouw leven heeft ingegrepen. En ontzag voor God die zulke alles zo kan en wil veranderen en vernieuwen. Het leven van Anne. Mijn leven. En misschien dat van jou ook wel vandaag.

Ik herken veel in Anne’s verhaal. Ook ik heb altijd geluk gezocht, en op zich ook wel gevonden in allerlei dingen buiten God om. Ik vermaakte me best wel. Alleen als ik het nu naast elkaar leg, lijkt het onvoorstelbaar dat ik ooit genoegen kon nemen met het leven van toen waarin ik me niet bewust was van God.

Wat ik ook herken is dat Anne vertelde dat ze het zo graag goed wilde doen voor God. Dat ze een nieuwe start had gekregen. Een schone lei en dat ze die kostte wat het kost schoon zou houden. Dat was toch haar verantwoordelijkheid. Heel menselijk gedacht. Heel logisch. Toch?

Heel veel mensen, jongeren en volwassenen die in God geloven, doen niets anders dan elke keer maar weer beloven aan God dat ze het beter zullen doen. Dat ze meer goede dingen zullen doen (bidden, bijbellezen, liefdevol omgaan met anderen, eigenlijk een goed voorbeeld zijn als christen). En natuurlijk minder slechte dingen doen. God ik beloof, vanaf vandaag zal ik echt nooit meer… Je hoort in de kerk natuurlijk ook vaak dat wij christenen ‘anders’ moeten zijn. Dus ja, dat is nogal een opdracht.

En als het dan niet lukt… Dan zeggen we ‘ik ben… eigenlijk geen christen want ik doe nog zoveel dingen verkeerd’. Of ‘ik ben… vies’ ‘ik ben…alcoholist’

Dat wij zo denken is niet zo raar. Eigenlijk zit onze hele maatschappij zo in elkaar. ‘Je bent wat de doet’. Iemand die liegt is een onbetrouwbare leugenaar. Iemand die steelt is een dief. Iemand die vreemdgaat is een… We plakken elkaar heel snel een sticker op met een oordeel. Jij bent… Misschien heb jij ook wel dat soort woorden over jezelf in gedachten. Dat kunnen donkere labels zijn. Waardoor we ons voelen falen, ons schamen of of eenzaam zijn.

We kunnen dan soms ook heel jaloers zijn op anderen die het in onze ogen zoveel beter doen. Ja toch. We weten niet waar anderen mee worstelen en denken dat zij veel beter zijn of leven dan wij. Als je Anne zou tegenkomen zou je toch niet denken dat zij dit soort dingen heeft gedaan/meegemaakt? Door onszelf te vergelijken met anderen en steeds weer te kijken naar wat we goed of fout hebben gedaan, hebben we leven dat op en neer gaat. De ene dag ben je een geliefd kind van God (dat is de dag dat je lekker hebt gebeden of wel een keer in je Bijbel las of wat dan ook) en de volgende dag ben je weer gewoon een viezerik die God constant erg teleurstelt.

EEN STAPJE VERDER

Dit is niet de waarheid. Ik ga je iets vertellen dat zo anders is dan wat de wereld om je heen zegt. Luister! Ik neem je weer mee naar dezelfde Bijbeltekst als net, maar nu lezen we iets verder…

ef 118 Moge uw hart verlicht worden, zodat u zult zien waarop u hopen mag nu hij u geroepen heeft, hoe rijk de luister is die de heiligen zullen ontvangen, 19 en hoe overweldigend groot de krachtige werking van Gods macht is voor ons die geloven. 20 Die macht was ook werkzaam in Christus toen God hem opwekte uit de dood en hem in de hemelsferen een plaats gaf aan zijn rechterhand,

Hier staat dat we zullen zien waarop we mogen hopen nu Hij ons heeft geroepen om Zijn kinderen te zijn. Er staat dat we iets zullen ontvangen. Een cadeau dus. Ik vind het zo gaaf om weer te lezen dat het God was die jou riep! Hij was het die ervoor zorgde dat je bij Hem kwam. Dat je misschien vandaag hier bent om een keuze te maken voor Hem. Het is vervolgens ook God die je iets wil schenken. Namelijk vrijspraak van al je zonden en de belofte dat je voor ALTIJD ZIJN GELIEFDE KIND zult zijn. En er komt nog iets bij. Dit is de klapper: God wil machtig in je werken door Jezus in je hart te laten intrekken. God wil je helemaal. Hij wil dat je niet meer probeert je eigen leven een beetje aan te passen en netjes de regeltjes te volgen. Hij wil veel meer. Hij wil dat je zult leven met Hem.

Jezus’ heeft in jouw plaats de zonden/fouten van de hele wereld op zich genomen aan het kruis. Er is tweeduizend jaar iemand gestraft voor alle dingen waar jij jezelf nog steeds voor straft! Snap je wat ik bedoel? Door jezelf te veroordelen. Door steeds weer te herhalen hoe slecht je eigenlijk bent. Door je te schamen. En het ergste, door te denken dat God niet meer blij met je is om wat jij deed. Je straft jezelf omdat je denkt dat je dat verdiend. Maar God wil niet dat jij op die manier leeft. Hij wil dat je ziet dat Jezus’ jou een Geliefd Kind van God maakt. Dat gaat dus om wie je bent. Je identiteit. Je bent niet wat je doet. Je bent wat God zegt dat je bent. Geliefd.

Dat ben je. Dat blijf je. Ook als dingen soms of vaak nog misgaan. Groeien is een proces. Dat gaat stap voor stap. En soms kunnen dingen best een worsteling zijn. Ook voor mij. Maar ik zal nooit meer in de kramp leven van ‘ik moet dit, ik moet dat, ik mag niet dit, ik mag niet dat’. Ik wil omgaan met de Enige die in staat was en is om te leven zoals God het wilde. En dat is Jezus.

Ze zeggen wel eens ‘waar je mee omgaat daar wordt je mee besmet. Iemand met wie je close bent gaat ook invloed krijgen op jouw denken. Daarom zijn ouders vaak zo bezorgd om hun kinderen als ze ‘foute vrienden’ hebben. Je denken, praten en je handelen wordt door je close vrienden veranderd. Zo is het ook met Jezus. Ga met Hem om. Dan is het onmogelijk om niet te veranderen. Dat is namelijk zijn handelsmerk. En die echte verandering in jou en mij is een regelrechte zegen waar iedereen van kan meegenieten.

Martin Brand
© Henk-Jan Oudenampsen
29-06-2012
Jongeren
https://www.martinbrand.nu

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies