Het bestuur van de Fakkel christelijke boekwinkels heeft een aantal stevige besluiten moeten nemen om het hoofd te bieden aan de maar voortslepende economische crisis. Het hoofdkantoor van de stichting wordt afgeslankt en zal verhuizen naar een andere locatie, om zo de overheadkosten te drukken.
Het salaris van de directeur is stopgezet en het aantal betaalde functies wordt teruggebracht. “Het is onze stellige hoop en overtuiging dat we door deze maatregelen het werk van en voor de Heer kunnen blijven voortzetten”, aldus Auke Pul, voorzitter van het bestuur.
De maatregelen die genomen worden zijn erop gericht het werk van de Fakkel op een goede, maar goedkopere manier voort te zetten. “Bij het nemen van de besluiten zijn we als bestuur teruggegaan naar de basis, naar onze doelstelling: het verbreiden van het Evangelie door het verkopen van Bijbels en betrouwbare Bijbelse lectuur, zonder daarbij winst te beogen. We willen met de Fakkelwinkels een baken zijn waar mensen, zeker ook in de huidige tijd het Woord van God kunnen vinden en terecht kunnen met hun vragen”, vertelt Pul. Op basis van die uitgangspunten zijn de volgende besluiten genomen:
• Functie van directeur: dit wordt een vrijwilligersfunctie.
• Afslanken hoofdkantoor: afscheid nemen van één medewerker.
• Verhuizing hoofdkantoor: naar goedkopere locatie.
• Herziening van vergoedingenbeleid: binnen de stichting wordt het aantal betaalde medewerkers teruggebracht.
• Nóg scherpere inkoop .
• Kritisch monitoren prestaties winkels en daar waar nodig actie ondernemen.
Na de eerste reorganisatie die een aantal jaar geleden plaatsvond, stond de organisatie er goed voor. De toekomst zag er weer goed uit. De huidige economische omstandigheden zijn echter dusdanig dat een nieuwe reorganisatie niet kon uitblijven om dit werk te kunnen blijven voortzetten. “We realiseren ons dat deze maatregelen diepe impact hebben op iedereen die erbij betrokken is, medewerkers, vrijwilligers, directie en bestuur. Het vooruitzicht van een fors verlies aan het einde van het jaar maakt echter dat wij geen andere keus hebben”, aldus Pul.
Alle betrokkenen werken momenteel hard aan het realiseren van alle veranderingen. Juist in het jaar dat de Olympisch vlam brandt, wil ook het bestuur van de Fakkel haar vlam volop laten branden. “We bestaan als stichting dit jaar 35 jaar en hebben laten zien dat we met de verspreiding van Bijbels en christelijke boeken een waardevolle bijdrage leveren hier in Nederland. Onze uitdaging is vanwege de economische crisis heel groot, maar onze intentie en ons vertrouwen is dat we nog jaren met dit mooie werk mogen doorgaan”, aldus Pul.
Stichting De Fakkel, christelijke boekwinkels is een non-profit organisatie die tot doel heeft om geloofsopbouw te bevorderen door Bijbels, goede christelijke boeken, muziek, dvd’s, kaarten en geschenkartikelen te verkopen. De Fakkel is een boekwinkelketen met 12 filialen. Daarnaast heeft De Fakkel een internetboekwinkel waar meer dan 13.500 titels verkrijgbaar zijn.
© Henk-Jan Oudenampsen
11-09-2012
Media
https://www.fakkel.nl