Christelijke zorgprofessional wil zich meer profileren

Christenprofessionals in de zorg identificeren zich vooral met kwaliteiten van een zorgverlener waarin het christenzijn impliciet aanwezig is, zoals integriteit, aandacht en professionaliteit. Professionals zien daar goede kansen voor in de zorgpraktijk.

De christelijke zorgprofessionals identificeren zich minder met kenmerken waarin het geloof expliciet aanwezig is, zoals bidden, getuigen en verlenen van spirituele zorg. Dat blijkt uit onderzoek van Rene van Leeuwen en Bart Cusveller in opdracht van de stichting ‘Christen in de gezondheidszorg’. De resultaten worden gepresenteerd op het nationale congres voor christenen in de zorg ‘Geloof in zorg’, op 5 en 6 oktober in Lunteren.

Christelijke zorgprofessionals zien minder kansen om expliciete manieren waarin geloof aanwezig is op een goede manier in de praktijk te brengen. Sterker, de uitdagingen waar respondenten in de zorg zich vooral voor gesteld zien, vragen om kenmerken van expliciet christenzijn die zij minder zeggen te bezitten. Christelijke professionals zouden transparanter over hun geloof willen zijn wanneer hun eigen principes onder druk staan, wanneer de positie van de christen in de samenleving in het geding is, of wanneer zij als persoon onder druk staan. De professionals vragen om verdere toerusting om een getuige te kunnen zijn en mee te kunnen beslissen bij ethische vragen. De onderzoekers concluderen dat de christen zorgprofessional zich explicieter wil profileren in de beroepspraktijk.

Het aanreiken van praktische tools en contact met goede rolmodellen kan hen daarvoor meer ‘toekomstproof’ maken. Christelijke profiel In de aanloop naar het congres heeft het bestuur van de stichting ‘Christenen in de gezondheidszorg’ opdracht gegeven voor een onderzoek of christenprofessionals in de zorg ‘toekomstproof’ zijn. ‘Matcht hun christelijke profiel met de context waarin zij hun werk doen?’, was de centrale vraag in het onderzoek. Het onderzoek is uitgevoerd door René van Leeuwen, lector Zorg en spiritualiteit aan de Gereformeerde Hogeschool te Zwolle en Bart Cusveller, lector Verpleegkundige beroepsethiek aan de Christelijke Hogeschool Ede. Het onderzoek werd gehouden onder deelnemers en leden van deelnemende organisaties van het congres en leverde 672 respondenten op.

Op 5 en 6 oktober 2012 wordt in De Werelt te Lunteren voor de derde maal het congres ‘Geloof in zorg’ gehouden: het nationale congres voor christenen die werkzaam zijn op de verschillende vlakken in de zorg. Andere sprekers op het congres zijn onder andere prof. dr. Doeke Post, en ds. Margriet van der Kooi – Dijkstra. Ook volgen de congresdeelnemers verschillende workshops waarin ze bemoedigd, gemotiveerd en geïnspireerd worden. Organisator van het congres ‘Geloof in zorg is stichting ‘Christen in de gezondheidszorg’. Deze stichting wil christelijke zorgprofessionals samenbrengen. Netwerken, ontmoeting en het samen spreken over wat het betekent om als christen werkzaam te zijn in de zorg vormen deze twee dagen belangrijke elementen. Aan het eind van het congres hebben de deelnemers nieuwe inzichten over de praktijk van christelijke zorg gekregen.

Wim Eikelboom
© Henk-Jan Oudenampsen
28-09-2012
Samenleving
https://www.geloofinzorg.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies