Vandaag Micha Zondag: Delen in overvloed

Vandaag op 14 oktober 2012 vieren duizenden kerken wereldwijd weer de Micha Zondag. Armoede en onrecht staan die dag ook centraal tijdens de samenkomsten in veel Nederlandse kerken. Omdat kerken geloven in recht.

Voor veel mensen wereldwijd wordt het dagelijkse bestaan bepaald door armoede, voortgekomen uit onrecht en uitbuiting van de schepping en de gevolgen daarvan. Micha Nederland is op een prikkelende manier dienstbaar aan kerken, (groepen) christenen en organisaties. Zodat zij in woord en gedrag meer en meer hun verantwoordelijkheid nemen in het tegengaan van de oorzaken en gevolgen van armoede en het daarmee samenhangende onrecht in de wereld. En zo een duurzamere levensstijl ontwikkelen.

Het thema van de Micha Zondag (14 oktober) is dit jaar: Delen in overvloed.

Dat sluit aan bij vele bijbelteksten, zoals ondermeer Jesaja 58:7: “Is het niet: je brood delen met de hongerige, onderdak bieden aan armen zonder huis, iemand kleden die naakt rondloopt, je bekommeren om je medemensen?” De vraag is: Wat hebben wij om te delen? Materie? Geld? En geestelijk dan?

Micha Nederland is een voortzetting van wat in Nederland bekend is geworden als de Micha Campagne. Aan de campagne was een veelheid aan Nederlandse organisaties en kerken verbonden. De campagne is van start gegaan als een campagnejaar dat liep van september 2006 en eindigde op 07-07-’07.

In Nederland leverde de Micha Campagne een bijdrage aan het draagvlak voor sociale gerechtigheid binnen het christelijke deel van onze samenleving. Micha verbindt, naast de kerken, een breed scala aan instanties: maatschappelijke organisaties, scholen, wetenschappelijke instituten, filosofische instellingen en de politiek.

Micha Nederland kwam tot stand door een samenwerking van Christelijke Hogeschool Ede, Evangelische Alliantie, indertijd: InspiritMedia, Kerk in Actie, De Vereniging Prisma, Tear en Time to Turn. Evenals bij de campagne nodigt Micha Nederland kerken en organisaties uit om betrokken te raken.

Micha Zondag wordt ondersteund door o.a. Evangelische Alliantie, Tear, Compassion, Stichting Dark & Light, Stichting International Justice Mission The Netherlands, Dorcas, De Verre Naasten, De Evangelische Zendingsalliantie, Red een Kind, Unie van Baptisten, World Servants, Christelijk Gereformeerde Kerk, VPE, Diaconaal steunpunt, Diaconaat CGK, Oikocredit e.a.

Redactie christelijknieuws
© Henk-Jan Oudenampsen
14-10-2012
Kerk
https://www.michanederland.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies