Nico Schipper bezorgd over invloed overheid

Nico Schipper (Groot Nieuws Radio) maakt zich zorgen over de invloed van de overheid door de nieuwe politieke veranderingen op het omroepbestel. Onder leiding van Rutte en Samson zal er nog meer gesneden worden in subsidies. Dat zullen ook christelijke organisaties ondervinden. Maar dat is niet het ergste volgens Schipper, Rutte en Samson zullen zich ook meer bemoeien met de inhoud van het werk. Wie betaalt, bepaalt!

De grootste bedreiging voor christelijke organisaties in onderwijs en zorg die mede afhankelijk zijn van subsidie is niet dat er minder geld beschikbaar komt, maar dat er meer bemoeizucht is. Dat raakt aan het fundament van hun bestaan.

Het is goed dat de formateurs en onderhandelaars het subsidiebeleid kritisch onder de loep nemen. De overheid kan niet alles. Het is wel opmerkelijk dat deze stap terug een opmaat is naar een grotere vinger in de pap. Duidelijk voorbeeld daarvan is de ontwikkeling in omroepland. Nu al moeten de publieke omroepen rekenen met een bezuiniging van € 125 miljoen. De VVD wil daar bovenop nog eens € 600 miljoen bezuinigen. Tegelijk eist de overheid dat het aantal omroepen vermindert en dat geld effectiever besteed wordt. Niet alleen de budgetten staan onder druk, maar ook de pluriformiteit is in het geding. Naast AVRO en TROS en BNN en VARA fuseren ook KRO en NCRV: één organisatie, één gebouw en één bestuur. Het wordt steeds moeilijker voor een christelijke omroep om het verschil te maken met een herkenbaar en onderscheidend profiel.

Hoge kijk- en luistercijfers garanderen hoge inkomsten uit reclame. Het gevolg is dat programma’s die op dat punt slecht scoren op beroerde tijdstippen uitgezonden worden. Van Rossem for president wordt uitgezonden van 21.30-22.05 uur. De missie van de EO klinkt er niet in door, maar het trekt wel kijkers. Daarentegen staat De verandering van 17.55-18.30 uur geprogrammeerd. De bemoeizucht van de overheid bepaalt dat de kijkcijfers leidend zijn. Er moet geld binnen komen. Helaas gaat dat ten koste van een herkenbare identiteit van omroepen.

Het leek allemaal zo mooi, de gelijkberechtiging en de subsidie voor christelijke organisaties. Tijden veranderen. Nu worden zij geconfronteerd met bezuinigingen en bemoeizucht. Dat is het begin van het einde van omroepen, scholen en zorginstellingen met een duidelijke christelijke identiteit. Er is alleen toekomst als de achterban ervoor zorgt dat deze organisaties niet meer afhankelijk zijn van subsidie. Dat gebeurt nu nog onvoldoende. De overheid heeft de samenleving verwend en daar hebben ook christelijke organisaties volop van geprofiteerd.

Het is noodzakelijk dat christelijke organisaties loskomen van de overheid om frank en vrij hun missie in de samenleving te kunnen vormgeven. Dan zijn er volop kansen om het verschil te maken. Het is de hoogste tijd dat christenen wakker worden. De vette jaren zijn voorbij. Of christenen nemen het werk van christelijke organisaties voor hun rekening of het einde van deze organisaties is in zicht. Het zou zonde zijn als we te laat ontdekken dat we goede voorzieningen hadden kunnen redden.

Los van de politieke ontwikkelingen kampt de omroep van Nico Schipper, Groot Nieuws Radio, zelf momenteel met grote financiele problemen. Het aantal luisteraars en vrienden van Groot Nieuws Radio groeit, maar toch krijgt het radiostation flinke klappen te verwerken door de crisis. Bedrijven hebben het zwaar en kopen geen reclamezendtijd in. Dat betekent dat Groot Nieuws Radio rekening moet houden met een tekort van € 250.000 aan het eind van dit jaar.

© Henk-Jan Oudenampsen
27-10-2012
Media
https://www.grootnieuwsradio.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies