Waarom rust er een groot taboe op de genocide op de Roma en Sinti? Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er 500.000 van hen omgebracht. De in Kosovo geboren Roma radioverslaggever Orhan Galjus (foto) gaat op zoek naar het antwoord op deze vraag.
Op 31 oktober toont de EO de documentaire over zijn zoektocht die is vastgelegd door filmmaker Bob Entrop. In ‘Verbroken Stilte’ reizen zij samen door Duitsland en Polen en ontmoeten Roma uit verschillende landen. Galjus ziet hoe de geschiedenis van toen zich in het heden herhaalt door de toenemende mate van discriminatie van zijn volk. Hij roept de Sinti en Roma op tot een positieve, geweldloze verandering.
In ‘Verbroken Stilte’ probeert Orhan Galjus te begrijpen waarom er zo lang is gezwegen. Hij put hoop en inspiratie uit een speech in de Duitse Bundestag van Zoni Weiss, een Sinto uit Nederland. Tegelijkertijd vraagt hij zich af wat de in Europa levende Sinti en Roma er aan doen dat hun volk in toenenemende mate wordt gediscrimineerd.
En hoeveel weten zij van hun eigen geschiedenis? In zijn reis naar Duitsland en Polen spreekt hij met overlevenden en ooggetuigen. In Polen neemt hij deel aan herdenkingsbijeenkomsten van massamoorden op de Sinti en Roma. Hij bezoekt er ook de vernietigingkampen Auschwitz en Birkenau. Hier ontdekt hij de wezenlijke verschillen tussen zijn volk en anderen en roept hij op tot een positieve, geweldloze verandering.
600 jaar geleden kwamen de Sinti en Roma naar Nederland vanuit Noord-India naar Europa. Het overgrote deel van de bijna 12 miljoen Sinti en Roma wonen in Europa. Ze hebben een eigen cultuur, vlag, volkslied en een eigen taal, maar geen eigen land.
Filmmaker Bob Entrop maakte eerder de indrukwekkende films ‘Prikkeldraad’ en ‘Een Stukje Blauw in de Lucht’.
Geertine Blok
Evangelische Omroep
28-10-2012
Buitenland
https://www.eo.nl