Bunschoten-Spakenburg twee weken in EO-docu-soap

De nieuwe dagelijkse docu-soap ‘Voetbal, Keek en Kibbeling’ neemt de kijker mee in de levens van goedlachse en hardwerkende inwoners uit een hecht en uniek dorp; de voormalig vissersplaats Bunschoten-Spakenburg. Een dorp waar oude tradities nog springlevend zijn, directheid en eerlijkheid hoog in het vaandel staan en loyaliteit zeer belangrijk is.

Ook een besloten gemeenschap, waar zelden camera’s echt worden toegelaten. Hoewel de saamhorigheid sterk is kan men er niet omheen: twee keer per jaar is het dorp verdeeld tot op het bot… Vanaf 3 december zendt de EO “Voetbal, Keek en Kibbeling” uit, twee weken lang elke werkdag op Nederland 1.

De kijker leert een aantal bijzondere personen uit het dorp kennen.

Maggy Hopman staat symbool voor de moderne en ondernemende Spakenburgse vrouw. Zij is eigenaresse van een kledingzaak, die recent tot beste winkel van Nederland is uitgeroepen.

De olijke 81-jarige Henny Berendse houdt de geschiedenis van het dorp letterlijk levend: gestoken in een kraplap vertelt ze over vroeger en de verschillende klederdrachten.

Bij de familie Hartog is familiegevoel zeer belangrijk. Drie dochters uit het gezin hebben een droom: zij willen de cultuur in Bunschoten-Spakenburg op een hoger plan brengen door een speciaal pand daarvoor te openen. Naast het klussen in het pand, helpen ze hun vader samen met de zorg voor hun dementerende moeder.

Natuurlijk ontbreken in de serie de typisch Spakenburgse beroepen als palingroker, botterbouwer en visverwerker niet. Ook een dominee en de burgemeester komen voorbij.

Ondanks de saamhorigheid is het dorp twee keer per jaar verdeeld tot op het bot. De oorzaak: voetbal! In Bunschoten-Spakenburg spelen twee teams op het hoogste amateurniveau. SV Spakenburg en IJsselmeervogels. Twee keer per jaar spelen ze in een heuse derby tegen elkaar en kleurt de ene helft van het dorp rood en de andere helft blauw. Maikel de Harder, aanvaller bij IJsselmeervogels, bereidt zich voor op de wedstrijd. De derby is ook de finale van de docusoap, hier komen alle verhaallijnen bij elkaar. Hoewel tijdens de wedstrijd de saamhorigheid ver te zoeken is, duurt dat niet lang: na afloop feesten de Rooien en de Blauwen onder het genot van een drankje en een visje vrolijk verder.

“Voetbal, Keek en Kibbeling”; een portret van een dorp dat oude tradities levend houdt, maar waar de tijd niet heeft stil gestaan.

Voetbal, Keek en Kibbeling, 3 december, twee weken, elke werkdag, 19.30 uur

Evangelische Omroep
© Evangelische Omroep
27-11-2012
Samenleving
https://www.eo.nl/deverandering

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies