De SGP vindt een streng en rechtvaardig justitiebeleid noodzakelijk. De halfslachtige aanpak van het drugsbeleid is zorgwekkend. Ook roept de SGP de minister op meer geld vrij te maken om gedwongen prostitutie en mensenhandel tegen te gaan, aldus Kees van der Staaij op de website van de SGP.
De agenda voor de komende periode is op het terrein van veiligheid en justitie herkenbaar en vooral een voortzetting van het bestaande beleid. De SGP vindt dat een streng en rechtvaardig justitiebeleid noodzakelijk is. Het is een bijbels gefundeerde kerntaak van de overheid om recht en gerechtigheid na te jagen. Politie en Justitie hebben daarin een belangrijke rol. Bijvoorbeeld op het terrein van het afromen van crimineel vermogen, strenge aanpak van mensenhandel en andere zeden- en geweldsdelicten en respect voor gezagsdragers. Dat beleid krijgt onze steun. Heel belangrijk vinden wij ook dat er ook goed oog is voor slachtoffers.
Een streng beleid moet gepaard gaan met een heldere en op de persoon gerichte aanpak. Voorkomen moet worden dat ex-gedetineerden opnieuw in hun oude gedrgaspatronen vervallen. Wij vragen de beide bewindslieden hier ook nadrukkelijk aandacht aan te geven. Dat betreft concreet de zorg voor ex-gedetineerden en hun omgeving.
Niet elke verandering is een verbetering. Dan denk ik concreet aan de verslapping van het drugsbeleid en de liberalisering van het kansspelbeleid – dat opent deuren voor grotere misère . Ook het vereenvoudigen van echtscheiding steunen we niet. Wij vinden dat in de samenleving juist ingezet moet worden op versterking van relaties.
In het takenpakket van Justitie is voor de fijnproevers nog een interessante taakuitbreiding te bespeuren. In de vorige kabinetsperiode coördineerde de minister van BZK de contacten met kerkgenootschappen. Nu is deze taak weer terug mij Jusitie. Welke inzet kunnen wij van de minister op dit nieuwe domein gaan verwachten? Hoe gaat hij de contacten met de kerken concreet invullen?
Het komende begrotingsjaar is een bijzonder jaar. De invoering van de Nationale Politie staat voor de deur. De SGP vindt dat burgers van die invoeringsperikelen zo min mogelijk van moeten merken. Wel gaan zij hopelijk merken dat het resultaat is dat de dienstverlening verbetert, dat er meer blauw op straat is en dat ook in plattelandsgebieden voldoende politie beschikbaar is. We hebben hier vorige week al uitgebreid bij stilgestaan en zullen bij de uitvoering kritisch op deze punten letten. Daarbij is het ook erg belangrijk dat het beleid niet blijft steken in veranderingen in de top en op papier, maar dat ook het werkveld – de dienders zelf – het echt als een verbetering zien.
We vragen deze minister ook om goed te letten op de plannen voor immense schaalvergroting van de gemeenten. Het risico is dat niet alleen het gemeentebestuur ver van de burgers vandaan komt te staan, maar ook dat er nog meer politie naar de ‘grote stad’ trekt.
Temidden van de vele goede voornemens op justitieterrein, vinden we ook zorgwekkende passages. Het drugsbeleid bijvoorbeeld. Dat is al decennia halfslachtig. Het vorige kabinet zette goede stappen om drugstoerisme tegen te gaan en coffeeshops te weren uit de buurt van scholen. Het nieuwe beleid lijkt allemaal wat softer uit te pakken.
Hoe gaat het hiermee verder? Komt het nieuwe beleid niet gewoon neer op lokale vrijblijvendheid? Welke inzet gaat er nu komen om een einde te maken aan het ‘open-deurbeleid’ van coffeeshops? Blijft de aanpak van illegale handel een speerpunt?
Zeker nu er weer veel onrust is in Israël, vraagt beveiliging van joodse instellingen blijvende aandacht. De minister geeft aan dat op lokaal niveau voldoende gebeurt. De SGP vindt hem te terughoudend. Wij steunen het amendement van collega Segers. Is de minister bereid bij signalen van tekortschieten van lokale overheden meteen in te grijpen en het lokale bestuur aan te spreken op zijn verantwoordelijkheid?
Veel mensen in onze samenleving – en hierbij horen zeker ook veel leden van kerken – zetten zich in voor hun naaste. Dat zien we bijvoorbeeld bij ex-gedetineerden. Het vrijwilligerswerk onder hen verdient de warme steun van de regering. Juist om de samenleving te beschermen is het goed dat gedetineerden al tijdens hun straf voorbereid worden op hun terugkeer in de maatschappij. Vrijwilligers hebben hierbij een belangrijke rol. Gevangenen moeten weer een nieuwe kans kunnen krijgen – als onderdeel van een streng sanctiebeleid. De SGP vindt het belangrijk om daarbij de dader niet te benaderen alsof hij een slachtoffer is of een ‘zorgobject’, maar als een mens die na het uitzitten van de straf weer een nieuwe start moet maken. De DOOR-organsiaties en Gevangenenzorg Nederland doen op dit terrein veel goed werk. We vragen de staatssecretaris dan ook ruimhartige steun voor deze doelgroepen. Zie hiervoor het amendement dat collega Segers en ik hebben ingediend.
Lees verder op de site van de SGP.
SGP
© Henk-Jan Oudenampsen
05-12-2012
Samenleving
https://www.sgp.nl